Soczyste podudzia kurczaka z piekarnika. Tajemnica ich smaku kryje się w marynacie

soczyste podudzia kurczaka
Autor: Shutterstock Soczyste podudzia kurczaka to aromatyczne danie z piekarnika na rodzinny obiad.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Podudzia kurczaka są uniwersalne i można przyrządzić je na wiele różnych sposobów. Jednym z najnowszych pomysłów na tę część kurczaka jest ten sprawdzony przepis. Dzięki marynacie przygotowanej na bazie oliwy z oliwek, koncentratu pomidorowego i przypraw podudzia zyskują pyszny smak i obłędny aromat, który nęci kubki smakowe już w czasie pieczenia. Zobaczcie, jak zrobić soczyste podudzia kurczaka z piekarnika.

Soczyste podudzia kurczaka z piekarnika – składniki

Aby przyrządzić pyszne i niesamowicie soczyste podudzia kurczaka na obiad, potrzebne są proste i niedrogie produkty. Można je kupić w wielu sklepach i są dostępne przez cały rok. Większość składników to popularne przyprawy, które możecie mieć w domu.

Co więc jest potrzebne, aby upiec soczyste udka kurczaka? Lista składników obejmuje takie produkty jak:

Jak zrobić soczyste podudzia kurczaka z piekarnika?

Pyszne i miękkie podudzia w aromatycznej marynacie są łatwe i nie wymagają wielu godzin w kuchni. Żadnego składnika nie trzeba kroić. Niczego się wcześniej nie podsmaża. Wystarczy przygotować marynatę i natrzeć nią udka. Aby mięso przeszło przyprawami i pysznie smakowało po upieczeniu, powinno marynować się przez minimum godzinę. Można też wstawić je do lodówki na całą noc.

Jak więc przyrządzić wyśmienite i soczyste podudzia kurczaka? Taki obiad robi się łatwo i szybko.

  • 1. krok – przygotowanie marynaty do kurczaka
  • 2. krok – natarcie mięsa marynatą i wstawienie do lodówki na godzinę
  • 3. krok – upieczenie podudzi kurczaka w piekarniku

Jak upiec soczyste podudzia kurczaka w piekarniku?

Przygotowane według tego sprawdzonego przepisu pyszne i soczyste udka kurczaka smakują tak dobrze nie tylko dzięki aromatycznej marynacie. Sekretem ich smaku jest sposób pieczenia. Formę wstawia się do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecze przez 20 minut. Po tym czasie podudzia odwraca się na drugą stronę i dodaje kawałki masła. Pieczenie trwa kolejne 20 minut. Dzięki temu udka są soczyste i miękkie, a skórka staje się przyjemnie chrupiąca.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 kg podudzi kurczaka
  • 4 łyżki masła

  • marynata:
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki przelać oliwę z oliwek i dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać.
  • Doprawić słodką papryką, oregano, majerankiem, czosnkiem, kminkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Podudzia przełożyć do miski. Wlać marynatę i dokładnie natrzeć mięso.
  • Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • Kurczaka przełożyć do formy do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 20 minut.
  • Po tym czasie podudzia przełożyć na drugą stronę i dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki. Piec kolejne 20 minut.
  • Podawać posypane sezamem i świeżymi ziołami w towarzystwie ziemniaków i kolorowej sałaty z sosem winegret.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej