Soczyste ćwiartki kurczaka marynowane po grecku: łatwy przepis, doskonały smak
2020-10-16

łatwy
30 min
4
Soczyste nóżki kurczaka marynowane po grecku to łatwy przepis na smaczny obiad. Ćwiartki kurczaka można zamarynować wcześniej, a upiec na przykład na drugi dzień. Polecam!
Nadal głodni? Więcej przepisów na pieczone nóżki kurczaka:
Idealne ćwiartki kurczaka z chrupiącą skórką: przepis na pieczone nóżki
Miodowe nóżki kurczaka pieczone z gruszkami i bekonem
Wyśmienite nóżki kurczaka zapiekane z ryżem i warzywami
SKŁADNIKI
- 1,5 kg nóżek kurczaka
- 250 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 2 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj jogurt z oliwą, czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny, oregano, solą i pieprzem.
- Nóżki kurczaka (w całości lub podzielone na udka i pałki) zalej jogurtem z przyprawami i wymieszaj. Można wykorzystać do marynowania woreczek z suwakiem. Pozostawić kurczaka w marynacie na co najmniej 1 godzinę lub dłużej.
- Po wyjęciu ułożyć nóżki na ruszcie, pod spód wstawić blachę z wodą, aby to co skapuje z nóżek nie przypalało się.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 40-45 minut.
- Podawać posypane natką pietruszki, ewentualnie z cząstkami cytryny i ziemniakami pieczonymi po grecku.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?