Miodowe nóżki kurczaka pieczone z gruszkami i bekonem: obłędny przepis na rodzinny obiad

Miodowe nóżki kurczaka pieczone z gruszkami i bekonem
Autor: Shutterstock Soczyste nóżki kurczaka pieczone z gruszkami i bekonem w miodowej marynacie
łatwy
20 min
4

Czym dla Was jest komfort w dzień wolny od pracy? Dla mnie to pyszne jedzenie, którego samo robi się w piekarniku, takie jak miodowe nóżki kurczaka pieczone z gruszkami i boczkiem. Połączenie słodyczy i aromatu wędzonki jest doskonałe. I najważniejsze, wystarczy wszystko przygotować, wstawić do piekarnika i gotowe!

Dlaczego nóżki kurczaka są tak pyszne?

Mięso z nóżek kurczaka jest nieco ciemniejsze od filetu z piersi. Po upieczeniu jest niezwykle soczyste i po prostu pyszne. Mięso jest mniej zwięzłe i nie wysycha podczas obróbki cieplnej. Pokryte skórką podczas ogrzewania cały czas zwilżane jest tłuszczem wytapianym z tkanki podskórnej. Pewnie dlatego pieczone nóżki kurczaka są uwielbiane przez wszystkich. 

Wartość odżywcza kurczaków

Mięso kurczaka to przede wszystkim pełnowartościowe i lekko strawne białko. Białko, które jest budulcem naszego ciała i którego potrzebujemy w tej lub innej postaci.

Dietetyczne kurczaki

Warto podkreślić, że mięso ma niską wartość energetyczną. I jest polecane w diecie niskotłuszczowej.. Tłuszcz praktycznie znajduje się jedynie pod skórą oraz wewnątrz jamy brzucha. Dlatego łatwo go usunąć, jeśli ktoś musi ograniczyć spożycie tłuszczy. Wyjątek stanowią specjalnie hodowane kastraty kury, takie jak kapłon (kastrowany kogut) oraz pularda (kastrowana kura). Mięso tych okaleczonych i specjalnie tuczonych kur przerośnięte jest tkanką tłuszczową. 

Dlaczego kurczak piecze się krócej?

W porównaniu z innymi gatunkami, mięso kurczaka zawiera mniej kolagenu, który zapewnia tkance mięśniowej większą twardość. Dlatego też kurczaka można ugotować szybciej niż inne gatunki mięsa. Jeśli jednak potrzebujesz kolagenu, aby powstrzymać wiotczenie skóry, poprawić stan włosów i paznokci lub przechodzisz rekonwalescencję po urazie ciała, to kolagen znajdziesz w kurzych łapkach. Warto przygotować na nich odżywczą galaretkę z mięsem z udek. 

SKŁADNIKI

  • 4 nóżki kurczaka 
  • 4 gruszki niewielkich rozmiarów
  • 8 cienkich plastrów bekonu, pokrojonych na paseczki
  • 1 szklanka wina
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 laska cynamonu, opcjonalnie, nie należy zamieniać całego cynamonu na mielony

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nóżki kurczaka natrzeć solą, tymiankiem, papryką i pieprzem. 
  • Gruszki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
  • W naczyniu do pieczenia ułożyć bekon, przyprawione nóżki kurczaka i obłożyć gruszkami. 
  • Wymieszać wino z miodem i wlać mieszaninę do brytfanny. Dorzucić 1 laskę cynamonu. 
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec bez przykrycia przez 1 godzinę i 15 minut.
  • Podawać z ryżem, kaszą jaglaną lub kukurydzianą i zieloną sałatą. 
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej