Pierś kurczaka z cebulą
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pierś kurczaka pieczona z cebulą to pyszne danie obiadowe. Mięso kurczaka zapieczone pod warstwą cebulowej konfitury i sera zachowuje soczystość. Tak przygotowana pierś kurczaka rozpływa się w ustach.
Karmelizowaną cebulę można zrobić 1-3 dni wcześniej i przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- 4-5 dużych żółtych lub białych cebul obranych i pokrojonych
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 gałązki świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
- 3 ząbki czosnku suszonego
- 1 łyżka octu balsamicznego (lub czerwonego wina lub sherry)
- 2/3 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego
- 4 piersi kurczaka bez skóry, po 1 na 1 osobę
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 4 duże plastry mozzarelli lub sera gruyere
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Dodaj masło i olej, a następnie pokrojoną cebulę. Dopraw 1/4 łyżeczki pieprzu. Dodaj gałązki tymianku i duś 8 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Podczas duszenia cebuli rozgrzej piekarnik do 180°C i posmaruj masłem naczynie do pieczenia. Odłóż na bok.
- Po 8 minutach zmniejsz ogień pod patelnią z cebulą i duś jeszcze około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Dodaj czosnek, duś 1 minutę. Dodaj ocet balsamiczny i 1/3 szklanki bulionu wołowego. Mieszaj i gotuj przez około minutę, aż duszona cebulą będzie gęsta o konsystencji dżemu.
- Dodaj około 1/2 szklanki karmelizowanej cebuli do przygotowanego naczynia do pieczenia i wlej pozostałe 1/3 szklanki bulionu wołowego do naczynia. Wymieszaj.
- Pierś kurczaka przypraw solą, czarnym pieprzem, suszonym tymiankiem i czosnkiem w proszku. Ułóż kurczaka w przygotowanym naczyniu do pieczenia i nałóż na każdą pierś karmelizowanej cebulę.
- Wierzch każdej piersi przykryj plastrem sera.
- Piecz 25 minut lub do momentu, aż kurczak się upiecze, a ser zrumieni.