Skrzydełka kurczaka, że palce lizać. Najłatwiejszy przepis na obiad z piekarnika

skrzydełka kurczaka z pierkanika
Autor: Shutterstock Weź skrzydełka i natrzyj je tymi przyprawami. Tak miękkich i soczystych jeszcze nie jadłeś.
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Skrzydełka kurczaka przyrządzone według tego sprawdzonego przepisu są pyszne, miękkie i soczyste. Ich sekretem są odpowiednio dobrane przyprawy, które nadają doskonałego smaku i przyjemnego aromatu. Uzupełnieniem dania jest dwuskładnikowy sos. Zobaczcie, jak zrobić najlepsze na świecie skrzydełka kurczaka. Przepis na ten przysmak jest naprawdę łatwy i szybki.

Skrzydełka kurczaka z piekarnika – składniki

Do przyrządzenia miękkich i soczystych skrzydełek kurczaka, które zachwycają smakiem, wykorzystuje się proste składniki. Są łatwo dostępne w małych i dużych sklepach bez względu na porę roku. Na liście potrzebnych produktów znalazły się przede wszystkim przyprawy, które łączy się w aromatyczną mieszankę.

Co jest więc potrzebne, aby zrobić domowe skrzydełka kurczaka z piekarnika? Lista składników obejmuje takie produkty jak:

  • skrzydełka kurczaka
  • mąka ziemniaczana
  • miód
  • masło
  • przyprawy – sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, wędzona słodka papryka, granulowany czosnek

Jak zrobić miękkie i soczyste skrzydełka kurczaka z piekarnika?

Przepis na pyszne danie z marynowanymi skrzydełkami kurczaka w roli głównej nie jest skomplikowany. To tylko kilka bardzo łatwych kroków, które nikomu nie sprawią przykrych niespodzianek. Nic nie trzeba kroić, ani wcześniej podsmażać. To najłatwiejszy na świecie przepis na pyszne i aromatyczne skrzydełka kurczaka z piekarnika.

  • 1. krok – wymieszanie składników marynaty
  • 2. krok – natarcie skrzydełek kurczaka marynatą
  • 3. krok – ułożenie skrzydełek na blasze i upieczenie ich w piekarniku
  • 4. krok – przygotowanie sosu do skrzydełek
  • 5. krok – skropienie skrzydełek sosem i podanie ich na obiad

Jak podawać skrzydełka kurczaka z piekarnika?

Pieczone skrzydełka kurczaka, które swój oryginalny smak i aromat zawdzięczają mieszance przypraw, to propozycja na rodzinny obiad. Dzięki temu, że składniki są łato dostępne przez cały rok, a ich cena nie jest wygórowana, danie można przyrządzać na okrągło. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że można wykorzystać go w sezonie na grill. Skrzydełka pysznie smakują upieczone na ruszcie.

Z czym podawać skrzydełka kurczaka z piekarnika? To pyszne danie warto podać z dodatkami, które sprawią, ze posiłek będzie kompletny. Sprawdzą się pieczone ziemniaki lub domowe frytki z batatów. Skrzydełka można posypać posiekanym szczypiorem, koperkiem lub natką pietruszki. Obowiązkowym elementem obiadu ze skrzydełkami kurczaka są pyszne domowe surówki z kapusty lub marchewki.

SKŁADNIKI

  • 500 g skrzydełek kurczaka

  • marynata:
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżki mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • sól, pieprz

  • sos:
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i osuszone skrzydełka pozbawić lotek i przełożyć do większej miski.
  • Mąkę ziemniaczaną przesypać do miseczki i wymieszać ze wszystkimi przyprawami. Wsypać do skrzydełek i dokładnie natrzeć je mieszanką.
  • Skrzydełka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 45 minut.
  • Do rondelka przełożyć masło. Podgrzewać, aż się roztopi. Rondelek zestawić z ognia i wlać miód. Dokładnie wymieszać.
  • Przed podaniem upieczone skrzydełka polać sosem miodowym.
  • Podawać na obiad z pieczonymi ziemniakami i chrupiącą surówką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej