Schabowe i kotlety

W każdą niedzielę w wielu polskich domach zwinny tłuczek wprawiany jest w ruch. A później cieniutkie, panierowane, usmażone na smalcu kotlety schabowe trafiają na talerze. Schab to mięso szlachetne i pełne możliwości. Świetnie sprawdza się w wersji zapiekanej czy faszerowanej. Ponadto jest niskokaloryczne, bo dodający smaku tłuszczyk trzyma się tylko na krawędziach.

Schabowe i kotlety

Schabowe i kotlety wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Polonezy schabowe: roladki nadziewane kiszonymi ogórkami

Polonezy schabowe: roladki nadziewane kiszonymi ogórkami

Polonezy schabowe, to inaczej mówiąc roladki ze schabu środkowego nadziewane kiszonymi ogórkami. Faszerowane rolady wieprzowe pasują na wystawny rodzinny obiad. Polecam ten łatwy przepis na efektowne roladki schabowe! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kotlety karkowe po cygańsku: przepis na karkówkę w plastrach z piekarnika

Kotlety karkowe po cygańsku: przepis na karkówkę w plastrach z piekarnika

Soczyste kotlety karkowe upieczone z ziemniakami pod warstwą pysznego sosu to danie godne królów. A szczególnie królowych życia! Dlaczego? Wystarczy wszystko pokroić, ułożyć na głębokiej blasze i gotowe! Nie trzeba stać przy kuchni, przewracać na patelni, mieszać i potrząsać. Spróbuj łatwego przepisu na smakowite kotlety karkowe z piekarnik i zostań królową życia, tak jak ja!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Zrazy z mielonej wołowiny nadziewane chrzanem - wyraziste i bardzo smaczne danie obiadowe

Zrazy z mielonej wołowiny nadziewane chrzanem - wyraziste i bardzo smaczne danie obiadowe

Zrazy z mielonej wołowiny nadziewane chrzanem to kwintesencja polskich smaków. Wołowina i chrzan pasują do siebie znakomicie. Zrazy z mielonej wołowiny są mięciutkie i soczyste, a maślano-chrzanowe nadzienie nadaje im wyjątkowej wyrazistości. Podajemy je z kasza gryczaną i kiszonym ogórkiem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety z mięsa rosołowego - delikatne, soczyste i bardzo oszczędne!

Kotlety z mięsa rosołowego - delikatne, soczyste i bardzo oszczędne!

Kotlety z mięsa rosołowego to niskobudżetowa propozycja na drugie danie. W modnym duchu Zero Waste, ale nie tylko. Takie kotlety są delikatniejsze, chudsze, a więc zdrowsze niż tradycyjne mielone.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kurczak w chrupiącej serowej panierce - pyszne filety drobiowe zapiekane w żółtym serze

Kurczak w chrupiącej serowej panierce - pyszne filety drobiowe zapiekane w żółtym serze

Filety drobiowe zapiekane w żółtym serze to danie obiadowe, które u mnie w domu jest prawdziwym hitem wszechczasów. Wewnątrz delikatne i soczyste mięso z piersi kurczaka, skryte pod cudownie chrupką skorupką z podpieczonego żółtego sera. Znakomite połączenie, które smakuje każdemu. A do tego przygotowanie ich zajmuje kilka chwil. Najlepiej podać je z pieczonymi ziemniakami lub frytkami i sałatką ze świeżych warzyw. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety z chleba: przepis na wykorzystanie czerstwego pieczywa

Kotlety z chleba: przepis na wykorzystanie czerstwego pieczywa

Kotlety z chleba to danie dla tych, którzy są wyznawcami zasady, że nie wolno marnować jedzenia. Smaczne i niedrogie kotlety to także propozycja dla osób, które z jakiś powodów muszą oszczędzać. A poza tym wszystkim kotlety z czerstwego chleba są po prostu smaczne, zwłaszcza jeśli podamy je z aromatycznym sosem, na przykład czosnkowym lub pomidorowym z ziołami.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlety z makaronu - jak nie marnować jedzenia, kiedy zostaną kluski z obiadu

Kotlety z makaronu - jak nie marnować jedzenia, kiedy zostaną kluski z obiadu

Kotlety z makaronu to typowe danie "z resztek". Kiedy nam się zdarzy ugotować za dużo makaronu i nie wiadomo co z nim zrobić - można wykorzystać to, co się ma w lodówce i przygotować pyszne ekonomiczne danie. Propozycja podana w tym przepisie nie jest sztywna, możemy dodać do kotletów dowolną wędlinę, boczek lub mięso z gotowania rosołu. Dobór warzyw też jest bardzo dowolny: mogą to być pieczarki, papryka a nawet gotowane ziemniaki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Sznycle drobiowe panierowane po węgiersku: przepis na miękkie, soczyste i fantastycznie smaczne

Sznycle drobiowe panierowane po węgiersku: przepis na miękkie, soczyste i fantastycznie smaczne

Sznycle drobiowe panierowane po węgiersku to genialny przepis na miękkie, soczyste i fantastycznie smaczne kotlety. Drobiowy filet z piersi kurczaka lub indyka jest dostępny w każdym sklepie i bardzo łatwy w przyrządzeniu. Polecam pikantne sznycle drobiowe!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Mięciuteńki schab z kostką w sosie musztardowym z rozmarynem

Mięciuteńki schab z kostką w sosie musztardowym z rozmarynem

Schab z kością jest smaczny i aromatyczny, u nas w domu jada się go chętniej niż mięso bez kości. Lubimy też eksperymentować dodając do niego różne przyprawy i sosy. Z takich eksperymentów powstał ten przepis. Mocno przysmażony schab dusimy w aromatycznym sosie z dodatkiem musztardy i świeżego rozmarynu. Znakomicie smakuje z puree ziemniaczanym i surówką ze świeżej marchewki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Roladki z karkówki: łatwy przepis na pyszny obiad rodzinny

Roladki z karkówki: łatwy przepis na pyszny obiad rodzinny

Roladki z karkówki nadziewane kiszoną kapustą i śliwką kalifornijską smakują każdemu. Rozpływające się w ustach mięso i aromatyczne nadzienie tworzą idealny duet. Polecam ten łatwy przepis na pyszny obiad rodzinny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 22