Pyszny obiad w 30 minut? Przygotuj filety z kurczaka w sosie porowym
Dieta bezglutenowa
Przepis na pysznego i aromatycznego kurczaka, który idealnie komponuje się z doskonałym sosem porowym, jest bardzo łatwy. Przyrządzenie filetów według tej sprawdzonej receptury jest szybkie i przebiega bez zbędnych komplikacji. To pyszna propozycja na obiad dla całej rodziny. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na filety z kurczaka w aromatycznym sosie porowym.
Filet z kurczaka w sosie porowym – składniki
Wbrew pozorom do przyrządzenia pysznego kurczaka w sosie śmietanowym nie wykorzystuje się wielu produktów. Na liście składników znalazło się tylko pięć składników, trzy popularne przyprawy i olej do smażenia. Wszystkie produkty bez trudu można kupić w prawie każdym sklepie. Są dostępne bez względu na porę roku.
Jakie więc składniki są potrzebne, aby przygotować tę pyszną i aromatyczną potrawę na obiad? Aby przyrządzić soczyste filety z kurczaka w sosie, wykorzystuje się takie produkty jak:
- piersi kurczaka
- śmietana o zawartości tłuszczu 18%
- bulion warzywny
- warzywa – por i cebula dymka ze szczypiorem
- przyprawy – tymianek, sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- olej do smażenia
Jak zrobić filety z kurczaka w sosie porowym?
Przepis na wyjątkowo dobre piersi kurczaka podane w porowym sosie jest bardzo łatwy. Jeżeli będziecie postępować według kolejnych kroków, nie ma opcji, żeby coś nie wyszło. Danie uda się za pierwszym razem i będzie smakować każdemu, kto go spróbuje.
Jak więc przyrządzić doskonałe filety z kurczaka w sosie śmietanowym z dodatkiem pora? Przepis na to wybitne danie obiadowe to tylko trzy kroki.
- 1. krok – doprawienie i podsmażenie kurczaka
- 2. krok – przygotowanie sosu śmietanowego z porem
- 3. krok – duszenie kurczaka w sosie porowym
Jak podawać filety z kurczaka w sosie porowym?
Aromatyczne i sycące filety z kurczaka podane w aksamitnym sosie porowym to pyszna propozycja na rodzinny obiad. Aby posiłek był jeszcze bardziej treściwy, warto podać różne dodatki, które sprawią, że obiad będzie kompletny. Z przyrządzonymi według tego przepisu filetami z kurczaka dobrze smakują pieczone ziemniaki, drobna kasza czy ryż. Piersi można też podać z makaronem. Smacznym dodatkiem są domowe chrupiące surówki z marchewki lub kapusty.
SKŁADNIKI
- 800 g piersi kurczaka
- 200 ml śmietany 18%
- 100 ml bulionu warzywnego
- 1 por (tylko biała część)
- 1 cebula dymka ze szczypiorem
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi kurczaka podzielić na mniejsze części. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
- Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim kurczaka z obu stron po około 3 minuty. Przełożyć na talerz.
- Na tej samej patelni smażyć pokrojoną w drobną kostkę dymkę, posiekany szczypior i pokrojonego w cienkie plasterki pora, aż się zeszklą.
- Wlać bulion warzywny i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut.
- Dodać podsmażonego kurczaka i gotować około 10 minut.
- Delikatnie wlać śmietanę i doprawić solą oraz pieprzem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut.
- Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem oraz chrupiącą surówką.