Najlepsza pieczona karkówka w plastrach. Ten przepis zachwyci nawet teściową
Pyszna i soczysta karkówka pieczona w plastrach z dodatkiem warzyw i aromatycznego sosu to propozycja na rodzinny obiad. Potrawa jest wyjątkowo dobra, a jej obłędy aromat unosi się w całym domu już w trakcie pieczenia. Przygotowanie tego dania z karkówką w roli głównej nie jest skomplikowane. Przekonajcie się sami i upieczcie pyszną i soczystą karkówkę w plastrach na obiad w weekend.
Jak przyprawić karkówkę do pieczenia w plastrach?
W tym sprawdzonym przepisie na soczystą i aromatyczną karkówkę pieczoną w plastrach wykorzystuje się proste składniki. Oprócz doprawionej karkówki w daniu znalazły się grzyby i warzywa. Idealnym uzupełnieniem jest prosty sos, który doskonale łączy składniki. Wszystkie produkty są łatwo dostępne i można je kupić bez względu na porę roku.
Co jest więc potrzebne, aby upiec karkówkę w plastrach? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- karkówka
- cebula
- pieczarki
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, wędzona słodka papryka
- mąka pszenna
- olej do smażenia
Świetnym uzupełnieniem potrawy jest sos, który robi się na bazie wody z dodatkiem przecieru pomidorowego, musztardy i octu balsamicznego. Jego smak podkreśla czosnek oraz przyprawy.
Jak upiec karkówkę w plastrach, żeby była soczysta?
Przepis na rozpływającą się w ustach karkówkę pieczoną w plastrach z dodatkiem warzyw i aromatycznego sosu nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest szybkie, ale trzeba pamiętać, że danie powinno spędzić w piekarniku dwie i pół godziny. W tym czasie karkówka dobrze się upiecze, stanie się miękka i pozostanie soczysta.
Jak więc upiec karkówkę w plastrach, aby była miękka i soczysta? Przepis na to pyszne i aromatyczne danie nie jest trudny, a postępując według niego, karkówka wyjdzie palce lizać.
- 1. krok – przygotowanie sosu
- 2. krok – pokrojenie, doprawienie i obsmażenie karkówki
- 3. krok – przełożenie karkówki do formy i dodanie pozostałych składników
- 4. krok – wlanie do formy z karkówką sosu
- 5. krok – upieczenie karkówki w plastrach w piekarniku
Jak długo piec karkówkę w plastrach w piekarniku?
Miękka i soczysta karkówka przygotowana według tego sprawdzonego przepisu to idealne danie na niedzielny obiad dla całej rodziny. Przygotowanie potrawy należy jednak rozpocząć wcześniej, ponieważ czas pieczenia plastrów karkówki wraz z dodatkami jest dość długi.
Ułożone w formie do zapiekania plastry karkówki wraz z warzywami, pieczarkami i sosem wstawia się do piekarnika. Czy karkówkę wkładamy do nagrzanego piekarnika? Tak, piekarnik trzeba wcześniej rozgrzać do 180 stopni C. Czas pieczenia karkówki w plastrach wynosi dwie godziny. Kiedy ten czas minie, zdejmuje się przykrycie i dopieka karkówkę jeszcze przez pół godziny.
SKŁADNIKI
- 1 kg karkówki
- 300 g pieczarek
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mielonej słodkiej wędzonej papryki
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Sos:- 1 szklanka wody
- 100 g przecieru pomidorowego
- 2 łyżki musztardy
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować sos. Wodę wymieszać z przecierem pomidorowym, musztardą i octem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać i odstawić.
- Karkówkę pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Doprawić solą, pieprzem i papryką z obu stron. Oprószyć mąką.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim karkówkę, aż zacznie się rumienić.
- Podsmażoną karkówkę przełożyć do formy do zapiekania z pokrywką. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Składniki zalać sosem.
- Formę przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 2 godziny. Następnie zdjąć pokrywkę i dopiekać jeszcze 30 minut.
- Podawać na obiad w towarzystwie ziemniaków, ryżu lub kaszy oraz z soczystą surówką.