Najlepsza pieczona karkówka w plastrach. Ten przepis zachwyci nawet teściową

karkówka w plastrach
Autor: Shutterstock Soczysta pieczona karkówka w plastrach to rewelacyjny przepis na obiad na weekend.
łatwy
15 min
4

Pyszna i soczysta karkówka pieczona w plastrach z dodatkiem warzyw i aromatycznego sosu to propozycja na rodzinny obiad. Potrawa jest wyjątkowo dobra, a jej obłędy aromat unosi się w całym domu już w trakcie pieczenia. Przygotowanie tego dania z karkówką w roli głównej nie jest skomplikowane. Przekonajcie się sami i upieczcie pyszną i soczystą karkówkę w plastrach na obiad w weekend.

Jak przyprawić karkówkę do pieczenia w plastrach?

W tym sprawdzonym przepisie na soczystą i aromatyczną karkówkę pieczoną w plastrach wykorzystuje się proste składniki. Oprócz doprawionej karkówki w daniu znalazły się grzyby i warzywa. Idealnym uzupełnieniem jest prosty sos, który doskonale łączy składniki. Wszystkie produkty są łatwo dostępne i można je kupić bez względu na porę roku.

Co jest więc potrzebne, aby upiec karkówkę w plastrach? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

  • karkówka
  • cebula
  • pieczarki
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, wędzona słodka papryka
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia

Świetnym uzupełnieniem potrawy jest sos, który robi się na bazie wody z dodatkiem przecieru pomidorowego, musztardy i octu balsamicznego. Jego smak podkreśla czosnek oraz przyprawy.

Jak upiec karkówkę w plastrach, żeby była soczysta?

Przepis na rozpływającą się w ustach karkówkę pieczoną w plastrach z dodatkiem warzyw i aromatycznego sosu nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest szybkie, ale trzeba pamiętać, że danie powinno spędzić w piekarniku dwie i pół godziny. W tym czasie karkówka dobrze się upiecze, stanie się miękka i pozostanie soczysta.

Jak więc upiec karkówkę w plastrach, aby była miękka i soczysta? Przepis na to pyszne i aromatyczne danie nie jest trudny, a postępując według niego, karkówka wyjdzie palce lizać.

  • 1. krok – przygotowanie sosu
  • 2. krok – pokrojenie, doprawienie i obsmażenie karkówki
  • 3. krok – przełożenie karkówki do formy i dodanie pozostałych składników
  • 4. krok – wlanie do formy z karkówką sosu
  • 5. krok – upieczenie karkówki w plastrach w piekarniku

Jak długo piec karkówkę w plastrach w piekarniku?

Miękka i soczysta karkówka przygotowana według tego sprawdzonego przepisu to idealne danie na niedzielny obiad dla całej rodziny. Przygotowanie potrawy należy jednak rozpocząć wcześniej, ponieważ czas pieczenia plastrów karkówki wraz z dodatkami jest dość długi.

Ułożone w formie do zapiekania plastry karkówki wraz z warzywami, pieczarkami i sosem wstawia się do piekarnika. Czy karkówkę wkładamy do nagrzanego piekarnika? Tak, piekarnik trzeba wcześniej rozgrzać do 180 stopni C. Czas pieczenia karkówki w plastrach wynosi dwie godziny. Kiedy ten czas minie, zdejmuje się przykrycie i dopieka karkówkę jeszcze przez pół godziny.

SKŁADNIKI

  • 1 kg karkówki
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mielonej słodkiej wędzonej papryki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

  • Sos:
  • 1 szklanka wody
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować sos. Wodę wymieszać z przecierem pomidorowym, musztardą i octem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać i odstawić.
  • Karkówkę pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Doprawić solą, pieprzem i papryką z obu stron. Oprószyć mąką.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim karkówkę, aż zacznie się rumienić.
  • Podsmażoną karkówkę przełożyć do formy do zapiekania z pokrywką. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Składniki zalać sosem.
  • Formę przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 2 godziny. Następnie zdjąć pokrywkę i dopiekać jeszcze 30 minut.
  • Podawać na obiad w towarzystwie ziemniaków, ryżu lub kaszy oraz z soczystą surówką.
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej