Pieczarkowe mielone - przepyszne i oszczędne!

Pieczarkowe mielone - przepyszne i oszczędne!
Autor: Shutterstock Mielone mogą nabrać nowego charakteru, gdy mięso zmieszamy z pieczarkami
łatwy
30 min
4

Pieczarkowe mielone to przepyszna, zdrowsza  i oszczędna wersja tak lubianych kotletów mielonych. Dzięki dodatkowi pieczarek kotlety są lżejsze, a ich smak ciekawszy. 

SKŁADNIKI

  • 500 g zmielonej łopatki wieprzowej
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane, umyte pieczarki zatrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać drobno.
  • Na maśle klarowanym zeszklić cebulę, dodać pieczarki. Dusić do odparowania płynu, pozostawić do wystudzenia.
  • Mięso przełożyć do miski, dodać pieczarki z cebulą, śmietanę oraz wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem, wsypać bułkę tartą. Wyrobić na jednolitą masę. W razie, gdyby była zbyt rzadka - dodać jeszcze bułki tartej.
  • Na patelni rozgrzać olej. Z masy formować owalne kotlety, smażyć na rumiano z obu stron.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH

Zobacz galerię z przepisami na kotlety bez mięsa

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej