Pieczarkowe mielone - przepyszne i oszczędne!
2024-04-07
łatwy
30 min
4
Pieczarkowe mielone to przepyszna, zdrowsza i oszczędna wersja tak lubianych kotletów mielonych. Dzięki dodatkowi pieczarek kotlety są lżejsze, a ich smak ciekawszy.
SKŁADNIKI
- 500 g zmielonej łopatki wieprzowej
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 jajko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane, umyte pieczarki zatrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać drobno.
- Na maśle klarowanym zeszklić cebulę, dodać pieczarki. Dusić do odparowania płynu, pozostawić do wystudzenia.
- Mięso przełożyć do miski, dodać pieczarki z cebulą, śmietanę oraz wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem, wsypać bułkę tartą. Wyrobić na jednolitą masę. W razie, gdyby była zbyt rzadka - dodać jeszcze bułki tartej.
- Na patelni rozgrzać olej. Z masy formować owalne kotlety, smażyć na rumiano z obu stron.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH
Zobacz galerię z przepisami na kotlety bez mięsa