Schab przekładany boczkiem i cebulą: niesamowicie soczysta pieczeń ze schabu wieprzowego
Dieta bezglutenowa
Schab z boczkiem i cebulą to niezwykle soczysta i smaczna pieczeń wieprzowa. Idealny przepis na uroczystą okazję lub gdy chcesz zaskoczyć rodzinę niedzielnym obiadem. Efektowne pieczyste z wieprzowiny zdobędzie aplauz biesiadników. Taka pieczeń znika z talerzy w oka mgnieniu. Wypróbuj koniecznie najlepszy przepis na schab pieczony przekładany boczkiem i cebulą.
Schab przekładany boczkiem i cebulą to danie niezbyt trudne do przygotowania, a bardzo smaczne i efektowne. Dzięki dodatkowi boczku, pieczony schab, który jest chudy, więc z natury dość suchy po upieczeniu, staje się o wiele bardziej soczysty. Ponieważ mięso jest przekładane boczkiem, cebulą i przyprawami w regularnych odstępach, to jest równomiernie pyszne i soczyste.
Zobacz naszą galerię z przepisami na mięsa pieczone na Boże Narodzenie: 11 pomysłów na święta
SKŁADNIKI
- 1,5 kg (około) środkowego schabu wieprzowego
- 350 g wędzonego i parzonego boczku wieprzowego, pokrojonego na plasterki
- 2 duże cebule, pokrojone na talarki
- 1 czubata łyżka majeranku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem wykonać 6 nacięć. Aby ułatwić sobie zadanie i przeciąć schabu do końca, wzdłuż kawałka mięsa położyć drewniane łyżki. Trzonki łyżek nie pozwolą nam przekroić mięsa do deski.
- Mięso natrzeć solą i pieprzem. W nacięcia włożyć kolejno plastry boczku i cebulę. Oprószyć majerankiem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przykryć pokrywką lub okryć folią aluminiową.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 1,5 godziny w 200°C. Zdjąć pokrywkę (folię) i zapiekać jeszcze 15-20 minut lub do zrumienienia.
- Podawać z pieczonymi ziemniakami i duszoną kapustą z grzybami.