Kapusta z grzybami - przepis na danie na Boże Narodzenie

Kapusta z grzybami - przepis na danie na Boże Narodzenie
Autor: thinkstockphotos.com Kapusta z grzybami przygotowana zgodnie z tradycyjnym przepisem to jedno najsmaczniejszych dań wieczerzy wigilijnej przynoszące smak lasu, pola, wiatru i wody. 
łatwy
30 min
4

Kapusta z grzybami - przepis na to tradycyjne danie na pewno przyda się przed Bożym Narodzeniem. Kto nie lubi pysznej kapusty z grzybami? Zobaczcie jak ją przygotować.

Polecamy również inne przepisy na wigilijny groch z kapustą: Wigilijny groch z kapustą i rybą, Wigilijna kapusta z grochem i suszonymi grzybami oraz Kapusta z grochem wg przepisu Magdy Gessler.

Polecamy również inne przepisy na wigilijne potrawy: Moczka - tradycyjna zupa piernikowa, Śledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie oraz Pierogi z kapustą i grzybami.

SKŁADNIKI

  • 250 g mrożonych podgrzybków
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • pół jabłka
  • 2 łyżki oliwy
  • ćwierć szklanki wody
  • 100 g suszonej żurawiny (lub pokrojonych suszonych śliwek albo rodzynek)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • pół łyżeczki kminku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podgrzybki rozmrozić i pokroić na małe kawałki.
  • Kapustę wyłożyć na sitko i opłukać pod bieżącą ciepłą wodą, odcisnąć, pociąć nożyczkami w kilku miejscach.
  • Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę
  • Jabłko obrać i zetrzeć na tarce.
  • Na dużej patelni podgrzać oliwę i zeszklić cebulkę.
  • Dodać kapustę i przyprawy.
  • Smażyć. Po chwili dodać grzyby i jabłko.
  • Dolać wody, zagotować.
  • Na koniec dodać rodzynki, żurawinę albo śliwki.
  • Gotować, aż nadmiar wody odparuje. Tak przygotowana kapusta może służyć jako nadzienie do pierogów lub pasztecików!