Kapusta z grzybami - przepis na danie na Boże Narodzenie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kapusta z grzybami - przepis na to tradycyjne danie na pewno przyda się przed Bożym Narodzeniem. Kto nie lubi pysznej kapusty z grzybami? Zobaczcie jak ją przygotować.
Polecamy również inne przepisy na wigilijny groch z kapustą: Wigilijny groch z kapustą i rybą, Wigilijna kapusta z grochem i suszonymi grzybami oraz Kapusta z grochem wg przepisu Magdy Gessler.
Polecamy również inne przepisy na wigilijne potrawy: Moczka - tradycyjna zupa piernikowa, Śledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie oraz Pierogi z kapustą i grzybami.
SKŁADNIKI
- 250 g mrożonych podgrzybków
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- pół jabłka
- 2 łyżki oliwy
- ćwierć szklanki wody
- 100 g suszonej żurawiny (lub pokrojonych suszonych śliwek albo rodzynek)
- 2 łyżki oliwy
- sól i świeżo zmielony pieprz
- pół łyżeczki kminku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podgrzybki rozmrozić i pokroić na małe kawałki.
- Kapustę wyłożyć na sitko i opłukać pod bieżącą ciepłą wodą, odcisnąć, pociąć nożyczkami w kilku miejscach.
- Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę
- Jabłko obrać i zetrzeć na tarce.
- Na dużej patelni podgrzać oliwę i zeszklić cebulkę.
- Dodać kapustę i przyprawy.
- Smażyć. Po chwili dodać grzyby i jabłko.
- Dolać wody, zagotować.
- Na koniec dodać rodzynki, żurawinę albo śliwki.
- Gotować, aż nadmiar wody odparuje. Tak przygotowana kapusta może służyć jako nadzienie do pierogów lub pasztecików!