Karkówka w sosie keczupowym: przepis na schab karkowy w keczupie

2021-03-29
Karkówka w keczupie: przepis na pieczeń ze schabu karkowego
Autor: Shutterstock Marynowane w keczupie plastry schabu karkowego nabierają wyjątkowego smaku
łatwy
15 min
4

Karkówka pieczona w keczupie to prosty i pyszny pomysł na obiad. Właściwie wszystko robi się samo. Wieprzowy schab kruszeje dzięki pomidorowemu keczupowi. Pieczenie w piekarniku nie wymaga od nas żadnego wysiłku. Wypróbujcie przepis na schab karkowy w keczupie. Cieszcie jego wybornym smakiem w gronie rodziny i przyjaciół. 

SKŁADNIKI

  • 800-1000 g karkówki, czyli wieprzowego schabu karkowego
  • 400 g keczupu
  • 1 łyżka oregano
  • 2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane
  • 2 duże cebule

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karkówkę pokroić w plastry. Nie trzeba tego robić, gdy kupiliście już pokrojoną.
  • Połączyć składniki marynaty: keczup, oregano i czosnek. Marynatą pokryć pokrojoną karkówkę. Wymieszać. Marynata powinna dokładnie pokryć mięso. Na wierzchu ułożyć cebulę pokrojoną w talarki. Mięso wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • Zamarynowaną karkówkę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pozostawić do uzyskania temperatury pokojowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180°C. Piec pod przykryciem przez około 1 godzinę.
  • Gotową karkówkę podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej, ogórka i koperku