Rolada z karkówki faszerowana kapustą - przepis siostry Anastazji
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Doskonały odświętny przepis na roladę z karkówki faszerowanej kapustą trzeba koniecznie wypróbować i włączyć do jadłospisu. To danie efektowne i nieskomplikowane w przygotowaniu.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karczek rozciąć na całej długości, rozłożyć, rozbić na grubość ok. 1 cm. posolić i popieprzyć.
- Kapustę lekko obgotować (ma być twarda), odcedzić, odcisnąć i zemleć.
- Grzyby namoczyć (najlepiej w przeddzień), ugotować i zemleć.
- Cebulę pokroić, zeszklić na tłuszczu, dodać zmieloną kapustę i zmielone grzyby. Wymieszać, i chwilę podsmażyć. Doprawić do smaku.
- Na rozbity płat karczku równomiernie nałożyć gotowy farsz z kapusty. Zwinąć w rulon, obwiązać bawełnianą nicią, skropić oliwą i zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku przez ok. 1 1/2 godz. w temp. ok. 180 st. C.
- Po upieczeniu pokroić w plastry, a z powstałego wywaru można przygotować sos z mąki i śmietany. Podawać z ziemniakami z wody, kaszą, kluskami śląskimi i zestawem surówek.