Robię pyszny farsz i zawijam w tortille. Obłędne meksykańskie rolki to hit w moim domu

meksykańskie rolki
Autor: Shutterstock Weź tortille i nadziej je tymi składnikami. Znakomite meksykańskie rolki podbiją każde podniebienie.
łatwy
45 min
4

Są pyszne, aromatyczne i sycące. Meksykańskie rolki to odmiana burrito, które swoje korzenie ma w kuchni tego słonecznego kraju. Tortille wypełnione są wyśmienitym farszem mięsnym z dodatkiem kolorowych warzyw i aromatycznych przypraw. Ich przygotowanie jest proste i szybkie. Poznajcie meksykański przepis na wyśmienite rolki z tortilli.

Z czego zrobić meksykańskie rolki?

Pełne pysznego i aromatycznego farszu rolki w meksykańskim stylu składają się z prostych produktów. Chociaż przepis pochodzi z kuchni meksykańskiej, wszystkie składniki można kupić w naszych sklepach spożywczych. Są dostępne przez cały rok, dlatego tę odmianę burrito można robić na okrągło.

Co jest potrzebne, aby przyrządzić meksykańskie rolki? Lista składników może wydać się długa, ale połowę stanowią dodatki i przyprawy.

  • mięso mielone wieprzowe lub drobiowe
  • tortille pszenne lub kukurydziane
  • ryż
  • warzywa – krojone pomidory, czerwona fasola, kukurydza, cebula, czerwona papryka, czosnek, sałata
  • przyprawy i zioła – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka i ostra papryka, kmin rzymski, kolendra
  • sok z limonki
  • oliwa z oliwek do smażenia

Jak zrobić meksykańskie rolki?

Przepis na wyśmienite tortille wypełnione pysznym mięsnym farszem nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest proste i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Wystarczy postępować krok po kroku, a rewelacyjne meksykańskie danie wyjdzie na medal.

Jak więc robi się meksykańskie rolki z farszem z mięsa mielonego? To łatwy przepis, z którym poradzi sobie każdy bez względu na stopień zaawansowania w kuchni.

  • 1. krok – przygotowanie farszu z mięsa mielonego i warzyw
  • 2. krok – nałożenie na tortille dodatków i farszu
  • 3. krok – zwinięcie tortilli w rolki
  • 4. krok – podsmażenie lub podpieczenie meksykańskich rolek

Jak podawać meksykańskie rolki?

Znakomite meksykańskie rolki z tortilli z mięsnym farszem to danie, które można przyrządzić na obiad dla całej rodziny. Są nie tylko pyszne i aromatyczne, ale i sycące. Sprawdzą się też jako przekąska na ciepło na imprezie. Można też zabrać je ze sobą do pracy i zjeść na lunch. Meksykańskie rolki najlepiej smakują w towarzystwie sosów. Można podać je z meksykańską salsą, tradycyjnym guacamole czy klasycznym sosem czosnkowym. W każdej wersji zachwycą smakiem i obłędnym aromatem.

SKŁADNIKI

  • 6 tortilli pszennych lub kukurydzianych
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 200 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 100 g ugotowanego ryżu (waga przed gotowaniem)
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • szczypta kminu rzymskiego
  • sól, pieprz

  • dodatkowo:
  • sałata rzymska lub lodowa
  • świeża kolendra

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć minutę, często mieszając.
  • Dodać mięso mielone i doprawić solą oraz pieprzem. Smażyć, aż mięso całkowicie zmieni kolor.
  • Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę, odsączoną z zalewy fasolę i pomidory krojone z puszki. Doprawić słodką i ostrą papryką oraz kminem rzymskim. Wymieszać i dusić około 30 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
  • Na tortille nałożyć porwane liście sałaty i mięsny farsz. Posypać posiekaną świeżą kolendrą i skropić sokiem z limonki. Zwinąć w rolki, a następnie podsmażyć na patelni lub podpiec w piekarniku.
  • Podawać na ciepło z pomidorową salsą, sosem czosnkowym lub guacamole.
Kuchnia meksykańska: Fajita
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej