Pyszny i prosty gulasz z karkówki - poznaj przepis na gulasz z karkówki
2023-07-17
łatwy
25 min
4
Gulasz z karkówki to doskonały sposób na inne podanie tego popularnego rodzaju mięsa. które jest łatwo dostępne i często ma bardzo atrakcyjną cenę. Jeśli znudziły ci się kotlety z karkówki oraz karkówka z grilla - zrób z niej gulasz!
SKŁADNIKI
- 800 - 1000 g karkówki wieprzowej
- sól, pieprz
- smalec do smażenia
- 2 duże cebule
- 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 płaska łyżka słodkiej papryki
- ok. 300 ml bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w grubą kostkę, przy okazji odcinając tłuszcz, jeśli jest go zbyt wiele, oraz wszelkie żyłki
- Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę.
- Mięso dokładnie oprószyć solą i pieprzem, a następnie szybko obsmażyć na bardzo gorącym tłuszczu, by zamknąć w nim smaki.
- Zrumienione mięso przełożyć do garnka, dodać posiekaną cebulę i dusić około 10 minut na dość dużym ogniu, ale mieszając i uważając, by cebula się nie przypaliła. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i trochę wywaru.
- Dusić karkówkę do miękkości - na wolnym ogniu, pod przykryciem i uzupełniając odparowujący sos bulionem. Pod koniec duszenia do mięsa dodać paprykę i koncentrat pomidorowy, ewentualnie doprawić do smaku.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Zobacz naszą galerię z innymi przepisami na pyszne gulasze - do placków, ziemniaków, kaszy