Pyszny i prosty gulasz z karkówki - poznaj przepis na gulasz z karkówki

Pyszny i prosty gulasz z karkówki - poznaj przepis na gulasz z karkówki
Autor: Shutterstock Karkówka to mięso, które doskonale nadaje się na gulasz
łatwy
25 min
4

Gulasz z karkówki to doskonały sposób na inne podanie tego popularnego rodzaju mięsa. które jest  łatwo dostępne i często ma bardzo atrakcyjną cenę. Jeśli znudziły ci się kotlety z karkówki oraz karkówka z grilla - zrób z niej gulasz!

SKŁADNIKI

  • 800 - 1000 g karkówki wieprzowej
  • sól, pieprz
  • smalec do smażenia
  • 2 duże cebule
  • 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki
  • ok. 300 ml bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w grubą kostkę, przy okazji odcinając tłuszcz, jeśli jest go zbyt wiele, oraz wszelkie żyłki
  • Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę.
  • Mięso dokładnie oprószyć solą i pieprzem, a następnie szybko obsmażyć na bardzo gorącym tłuszczu, by zamknąć w nim smaki.
  • Zrumienione mięso przełożyć do garnka, dodać posiekaną cebulę i dusić około 10 minut na dość dużym ogniu, ale mieszając i uważając, by cebula się nie przypaliła. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i trochę wywaru.
  • Dusić karkówkę do miękkości - na wolnym ogniu, pod przykryciem i uzupełniając odparowujący sos bulionem. Pod koniec duszenia do mięsa dodać paprykę i koncentrat pomidorowy, ewentualnie doprawić do smaku.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej