Babciny bigos ze schabem i kiełbasą - przepis na rodzinny obiad [WIDEO]
2021-10-27
średni
180 min
4
Aby ugotować przepyszny bigos jak u babci, nie trzeba wcale dodawać do niego dużo rozmaitego mięsiwa. Wystarczy schab i kiełbasa. Takie też składniki pojawiają się w naszym przepisie na bigos!
SKŁADNIKI
- ok. 1,5 kg kapusty kwaszonej
- spory kawałek schabu (z kością)
- 2-3 nieduże listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- garść suszonych grzybów
- pęto dobrej kiełbasy
- kilka suszonych śliwek
- przecier pomidorowy (małe opakowanie)
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka (najlepiej dość dużego) wlewamy zimną wodę i wkładamy schab z kością, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Nie solimy. Gotujemy mięso do miękkości, po czym wyjmujemy je z garnka i oddzielamy mięso od kości.
- Do wywaru dodajemy kwaszoną kapustę - warto ją przed włożeniem spróbować i jeśli jest zbyt kwaśna, to opłukać na sicie pod bieżącą wodą.
- Razem z kapustą wrzucamy opłukane i połamane na drobniejsze kawałki suszone grzyby. Nieco później dodajemy suszone śliwki (mogą być pokrojone).
- Kapustę gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
- Gdy kapusta będzie już miękka, wrzucamy do garnka oddzielone od kości mięso schabu, pokrojoną w nieduże talarki kiełbasę i dodajemy przecier pomidorowy.
- Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, wszystko mieszamy. Dusimy - im dłużej, tym lepiej!
Jak zrobić bigos doskonały? To proste z Beszamel.pl