Pyszna rolada z kurczaka w kilka chwil. Wystarczy połączyć mięso, jajka i kilka dodatków
Czasami wymyślenie pysznego niedzielnego obiadu, który nie będzie wymagał stania przy garach przez całe godziny, wydaje się niemożliwe. Z pomocą przychodzi jednak prosty przepis na roladkę z kurczaka. Jest nie tylko stosunkowo prosta w wykonaniu, ale również nie powinna nam zająć dużo czasu. Sprawdzamy, jak przygotować ciekawy i smaczny posiłek.
Co potrzeba do rolady z kurczaka?
Rolada z kurczaka wcale nie musi być ciężka w przygotowaniu. Mamy na nią prosty przepis. Lista składników co prawda może wydawać się długa, ale wszystkie są stosunkowo tanie, więc ogólny koszt obiadu nie powinien zwalać z nóg. Rolada z kurczaka jest niewymagającym daniem, a z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom. By je przygotować, będziemy potrzebować:
- pierś z kurczaka
- jajka
- ziemniaka
- cebulę
- kapustę białą
- czosnek
- ser żółty
- kolendrę
- sól
- słodką paprykę
- pieprz
Jak zrobić roladę z kurczaka?
Samo przygotowanie rolady z kurczaka nie należy do ciężkich. Na początek oczyszczamy pierś kurczaka z błon i tłuszczu. Kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy jajka i całość blendujemy. Następnie obieramy cebulę i siekamy. Ziemniaka obieramy i ścieramy na tarce. Wszystko przekładamy do mięsa. Kapustę myjemy i drobno siekamy. Wrzucamy do mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy słodką paprykę, kolendrę, sól i pieprz. Całość ponownie blendujemy, aż masa będzie jednolita. Papier do pieczenia smarujemy oliwą i wykładamy na niego mięso. Formujemy cienki prostokąt. Na wierzch kładziemy ser. Całość zawijamy w rulon. Pieczemy przez około 35 minut w 180 stopniach. Roladę najlepiej podawać z sosem - może być czosnkowy, tysiąca wysp, koperkowy czy musztardowo-miodowy - i ziemniakami. Jest to idealny przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Jeśli chcemy, do środka rolady można włożyć również inne produkty, jak szpinak czy suszone pomidory.
SKŁADNIKI
- 1 kg piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 4 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 1 ziemniak
- 0,5 białej kapusty
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kolendry
- żółty ser
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon i tłuszczu i kroimy na drobne kawałki.
- Przekładamy do blendera i dodajemy jajka.
- Całość blendujemy.
- Cebylę obieramy i siekamy.
- Ziemniaka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Dodajemy wszystko do mięsa.
- Kapustę myjemy i drobno siekamy.
- Dodajemy do mięsa razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Doprawiamy kolendrą, pieprzem, solą i słodką papryką.
- Całść blendujemy, aż masa będzie gładka i jednolita.
- Papier do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek.
- Nakładamy mięso i formujemy cienki, prostokątny placek.
- Układamy żółty cer i zawijamy w rulon.
- Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.