Szybki i prosty obiad nie musi być nudny. Kurczak zapiekany z serem i pomidorem to idealny przykład

2024-03-15
Szybki i prosty obiad nie musi być nudny. Kurczak zapiekany z serem i pomidorem to idealny przykład
Autor: Shutterstock.com Kurczak zapiekany z serem. Idealny na obiad
łatwy
10 min
4

Szybki, prosty i pyszny obiad nie musi być marzeniem. W łatwy sposób przygotujemy kurczaka zapiekanego z serem i pomidorami. Z przepisem poradzi sobie każdy, wystarczy tylko kilka prostych kroków, by mieć danie, które rewelacyjnie smakuje i pięknie sie prezentuje. Podpowiadamy, jak przygotować to pyszne mięso i móc cieszyć się ciekawym obiadem.

Co potrzeba do zapiekanej piersi z kurczaka?

Pierś z kurczaka zapiekana z pomidorem i serem jest idealnym pomysłem na prosty i szybki obiad. Z przygotowaniem poradzi sobie chyba każdy. Na szczęście, jak wszyscy wiedzą w prostocie jest metoda. Mimo nieskomplikowanego przepisu, to danie smakuje rewelacyjnie i – co więcej – pięknie się prezentuje. Do przygotowania tego prostego dania będziemy potrzebować:

  • podwójne piersi kurczaka
  • pomidory
  • ser żółty
  • słodką paprykę
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • natkę pietruszki
  • olej roślinny

Jak przygotować kurczaka zapiekanego z serem i pomidorem?

Przygotowanie zapiekanej piersi kurczaka nie wymaga, żadnej specjalistycznej wiedzy. Na początek dzielimy na pół podwójne piersi z kurczaka. Odrobinę skraplamy je olejem i nacieramy solą, czosnkiem, papryką i pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i umieszczamy w nim naszego kurczaka. Pomidory kroimy w grubsze plastry. Kurczaka nacinamy i naprzemiennie wkładamy pomidora i ser żółty. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i przez pół godziny pieczemy pod przykryciem. Na ostatnie 10 minut zdejmujemy pokrywkę, by mięso mogło się podpiec. Całość podajemy z posiekaną natką pietruszki. Idealnym dodatkiem do zapiekanych piersi z kurczaka będą domowe frytki, które można przygotować z naszego przepisu. Za każdym razem wyjdą złociste i chrupiące.

SKŁADNIKI

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól i pierz
  • 2 pomidory
  • ser żółty
  • natka pietruszki
  • olej roślinny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka kroimy na dwie pojedyncze połówki.
  • Odkrajmy wszelkie błony, ścięgna i tłuszcz.
  • Ważne! Nie myjemy mięsa.
  • W każdą pierś kurczaka wcieramy sól, pieprz, słodką paprykę oraz czosnek granulowany.
  • Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej i przekładamy do niego piersi z kurczaka.
  • Pomidory kroimy w grubsze plastry.
  • W piersiach kurczaka robimy nacięcia.
  • Naprzemiennie wkładamy do nich plastry pomidora i plastry sera.
  • Całość kropimy olejem roślinnym.
  • Kotlety wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
  • Pół godziny pieczemy pod przykryciem.
  • Na ostatnie 10 min zdejmujemy przykrywkę i bez niej podpiekamy mięso.
  • Podajemy z posiekaną natką pietruszki na górze.
Jak upiec kurczaka? Oto kilka sprawdzonych porad, jak przygotować kurczaka pieczonego!