Szybki i prosty obiad nie musi być nudny. Kurczak zapiekany z serem i pomidorem to idealny przykład
Szybki, prosty i pyszny obiad nie musi być marzeniem. W łatwy sposób przygotujemy kurczaka zapiekanego z serem i pomidorami. Z przepisem poradzi sobie każdy, wystarczy tylko kilka prostych kroków, by mieć danie, które rewelacyjnie smakuje i pięknie sie prezentuje. Podpowiadamy, jak przygotować to pyszne mięso i móc cieszyć się ciekawym obiadem.
Co potrzeba do zapiekanej piersi z kurczaka?
Pierś z kurczaka zapiekana z pomidorem i serem jest idealnym pomysłem na prosty i szybki obiad. Z przygotowaniem poradzi sobie chyba każdy. Na szczęście, jak wszyscy wiedzą w prostocie jest metoda. Mimo nieskomplikowanego przepisu, to danie smakuje rewelacyjnie i – co więcej – pięknie się prezentuje. Do przygotowania tego prostego dania będziemy potrzebować:
- podwójne piersi kurczaka
- pomidory
- ser żółty
- słodką paprykę
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- natkę pietruszki
- olej roślinny
Jak przygotować kurczaka zapiekanego z serem i pomidorem?
Przygotowanie zapiekanej piersi kurczaka nie wymaga, żadnej specjalistycznej wiedzy. Na początek dzielimy na pół podwójne piersi z kurczaka. Odrobinę skraplamy je olejem i nacieramy solą, czosnkiem, papryką i pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i umieszczamy w nim naszego kurczaka. Pomidory kroimy w grubsze plastry. Kurczaka nacinamy i naprzemiennie wkładamy pomidora i ser żółty. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i przez pół godziny pieczemy pod przykryciem. Na ostatnie 10 minut zdejmujemy pokrywkę, by mięso mogło się podpiec. Całość podajemy z posiekaną natką pietruszki. Idealnym dodatkiem do zapiekanych piersi z kurczaka będą domowe frytki, które można przygotować z naszego przepisu. Za każdym razem wyjdą złociste i chrupiące.
SKŁADNIKI
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól i pierz
- 2 pomidory
- ser żółty
- natka pietruszki
- olej roślinny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka kroimy na dwie pojedyncze połówki.
- Odkrajmy wszelkie błony, ścięgna i tłuszcz.
- Ważne! Nie myjemy mięsa.
- W każdą pierś kurczaka wcieramy sól, pieprz, słodką paprykę oraz czosnek granulowany.
- Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej i przekładamy do niego piersi z kurczaka.
- Pomidory kroimy w grubsze plastry.
- W piersiach kurczaka robimy nacięcia.
- Naprzemiennie wkładamy do nich plastry pomidora i plastry sera.
- Całość kropimy olejem roślinnym.
- Kotlety wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
- Pół godziny pieczemy pod przykryciem.
- Na ostatnie 10 min zdejmujemy przykrywkę i bez niej podpiekamy mięso.
- Podajemy z posiekaną natką pietruszki na górze.