Przepyszne schabowe po chińsku

2021-03-29
Pyszne schabowe po chińsku
Autor: Shutterstock Smakowity kotlet schabowy panierowany w sosie sojowym i panierce z mąki ziemniaczanej
łatwy
30 min
4

Schabowe po chińsku to sprytny sposób na ulubione kotlety, ale w panierce z mąki ziemniaczanej. I jak się okazuje można i tak. Pikantne kotlety, bardzo azjatyckie w smaku, przypadną do gustu dorosłym smakoszom. 

Wypróbuj więcej przepisów na schaboszczaki:

Klasyczne schabowe w cieście - tradycyjny przepis

Fenomenalne schabowe w sosie pieprzowym z piekarnika

Soczyste schabowe w chrupiącej panierce z ziemniaków

 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 600 g schabu wieprzowego, pokrojonego na 4 lub 6 kotletów
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kotlety zbić młotkiem do mięsa. Najlepiej zrobić to osłaniając mięso folią spożywczą, co zapobiega rozbryzgom. Kotlety powinny być dość cienkie. 
  • Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do niego cukier i ostrą paprykę. Dodać sos sojowy. Rozetrzeć razem.
  • Oddzielnie przygotować panierkę z roztrzepanego z solą jajka i mąki ziemniaczanej.
  • Kotlety najpierw zanurzać w doprawionym sosie sojowym, pozostawić na 1-2 minuty, następnie w maczać panierce.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony. Podawać z ryżem.