Przepyszne schabowe po chińsku
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Schabowe po chińsku to sprytny sposób na ulubione kotlety, ale w panierce z mąki ziemniaczanej. I jak się okazuje można i tak. Pikantne kotlety, bardzo azjatyckie w smaku, przypadną do gustu dorosłym smakoszom.
Wypróbuj więcej przepisów na schaboszczaki:
Klasyczne schabowe w cieście - tradycyjny przepis
Fenomenalne schabowe w sosie pieprzowym z piekarnika
Soczyste schabowe w chrupiącej panierce z ziemniaków
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 600 g schabu wieprzowego, pokrojonego na 4 lub 6 kotletów
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml sosu sojowego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety zbić młotkiem do mięsa. Najlepiej zrobić to osłaniając mięso folią spożywczą, co zapobiega rozbryzgom. Kotlety powinny być dość cienkie.
- Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do niego cukier i ostrą paprykę. Dodać sos sojowy. Rozetrzeć razem.
- Oddzielnie przygotować panierkę z roztrzepanego z solą jajka i mąki ziemniaczanej.
- Kotlety najpierw zanurzać w doprawionym sosie sojowym, pozostawić na 1-2 minuty, następnie w maczać panierce.
- Smażyć na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony. Podawać z ryżem.