Klasyczne kotlety schabowe: sprawdzony przepis

2021-03-29
Klasyczne kotlety schabowe: sprawdzony przepis [WIDEO]
Autor: Shutterstock Kotlet schabowy panierowany to klasyka kuchni polskiej.
łatwy
20 min
4

Kotlet schabowy - najlepiej z ziemniakami i surówką z kapusty - to polska klasyka kulinarna. Nawet jedzony wiele razy, nigdy się nie nudzi. Podajemy prosty przepis na kotlety schabowe!

SKŁADNIKI

  • 4 kotlety ze schabu środkowego
  • jajko
  • łyżka mąki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • smalec do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kotlety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, nakryć folią spożywczą, zbić tłuczkiem na grubość ok. 7-8 mm.
  • Jajko rozbełtać widelcem, w dwóch miseczkach przygotować mąkę i bułkę tartą. 
  • Kotlety posolić, popieprzyć. Obtoczyć w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzać smalec, smażyć mięso na rumiano. Odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.