Klasyczne kotlety schabowe: sprawdzony przepis [WIDEO]

Klasyczne kotlety schabowe: sprawdzony przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kotlet schabowy panierowany to klasyka kuchni polskiej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kotlet schabowy - najlepiej z ziemniakami i surówką z kapusty - to polska klasyka kulinarna. Nawet jedzony wiele razy, nigdy się nie nudzi. Podajemy prosty przepis na kotlety schabowe!

Składniki

  • 4 kotlety ze schabu środkowego

  • jajko

  • łyżka mąki

  • 4 łyżki bułki tartej

  • sól, pieprz

  • smalec do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kotlety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, nakryć folią spożywczą, zbić tłuczkiem na grubość ok. 7-8 mm.

  • Jajko rozbełtać widelcem, w dwóch miseczkach przygotować mąkę i bułkę tartą. 

  • Kotlety posolić, popieprzyć. Obtoczyć w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej.

  • Na patelni rozgrzać smalec, smażyć mięso na rumiano. Odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

Ocena: 5