Soczyste schabowe w chrupiącej panierce z ziemniaków i parmezanu

Soczyste schabowe w chrupiącej panierce z ziemniaków i parmezanu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Doskonałe kotlety chrupiące z wierzchu i soczyste w środku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Soczyste schabowe w chrupiącej panierce z ziemniaków i parmezanu szybko podbiją podniebienia domowników. Tak przygotowane kotlety schabowe będą miłą odmianą dla tradycyjnego podania schaboszczaka. 

Składniki

  • 4 kotlety schabowe, wycięte ze schabu środkowego

  • 4 ziemniaki

  • 4 łyżki tartego parmezanu

  • 2 łyżki mąki

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku

  • 1 łyżeczka szałwii suszonej

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kotlety zbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć, oprószyć roztartą w dłoniach szałwią, odstawić na 20 minut.

  • Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o większych oczkach na strużyny.

  • Do ziemniaków dodać mąkę, parmezan i rozkłócone jajko, wymieszać. 

  • Kotlety pokryć panierką ziemniaczaną z obu stron, panierkę docisnąć dłonią.

  • Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Gdy smaży się jedna strona kotleta, dołożyć panierki na wierzch. 

  • Podawać z tłuczonymi ziemniakami i sałatkami ze świeżych warzyw. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5