Fenomenalne schabowe w sosie pieprzowym z piekarnika

Fenomenalne schabowe w sosie pieprzowym z piekarnika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Schabowe w sosie własnym to fenomenalny pomysł na obiad

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Schabowe w sosie pieprzowym z piekarnika to łatwy sposób na pyszne kotlety schabowe saute w sosie własny, choć doprawionym grubo mielonym pieprzem. 

Składniki

  • 6 kotletów schabowych

  • 1 cebula

  • 5 ząbków czosnku

  • 1 kostka bulionu warzywnego, dobrej jakości

  • 500 ml wody

  • 100 ml białego wina (opcjonalnie)

  • 2 łyżeczki grubo zmielonego lub młotkowanego pieprzu czarnego

  • sól do smaku

  • mąka do panierowania

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso lekko zbić tłuczkiem, posolić i oprószyć pieprzem.

  • Panierować w mące i smażyć z obu stron na rumiano na gorącym oleju.

  • Obsmażone mięso przełożyć do naczynia do zapiekania.

  • Na tej samej patelni, gdzie było smażone mięso, zeszklić pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekany czosnek.

  • Gdy cebula się zeszkli, dodać pozostały pieprz i 1 płaską łyżkę mąki, wymieszać.

  • Wlać wino, zagotować, dodać kostkę bulionową rozpuszczoną w 0,5 l wody. Ponownie doprowadzić do wrzenia.

  • Otrzymanym sosem zalać kotlety, przykryć folią aluminiową lub pokrywką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180C. Piec przez 45 minut.

  • Tuż przed końcem pieczenia zdjąć folię, aby kotlety nieco się zrumieniły.

  • Podawać z ziemniakami i gotowanymi jarzynami.

 

Na zaostrzenie apetytu przed obiadem warto podać kieliszek czegoś smakowitego. Przepisy na znakomite aperitify znajdziesz tutaj

 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,4