Przepyszne roladki wołowe z kolorowymi warzywami
Roladki z wołowiny wypełnione paskami kolorowych warzyw wyglądają niezwykle efektownie. To świetne danie, jeśli chcemy zachwycić gości zanim jeszcze zaczną jeść. W końcu jemy też oczami, więc tak piękne danie na pewno zaostrzy apetyty.
Wołowina zrazowa czyli zrazówka
Zrazówka to potoczna nazwa części półtuszy wołowej lub wieprzowej z okolic części krzyżowej. Ten rodzaj wołowiny znakomicie nadaje się na pieczenie, a także na zraz (stąd nazwa), sztufady i bitki. Mięso z tej części jest kruche i dość soczyste, dobrze poddaje się rozbijaniu. Więcej na temat rodzajów i przeznaczania kulinarnego poszczególnych typów mięsa wołowego można przeczytać w:
Wołowina: rodzaje mięsa wołowego. Podział tuszy wołowej na elementy [SCHEMAT]
Polecamy również lekturę artykułu o właściwościach wołowiny, a także kilka podpowiedzi jak ją kupować.
Wołowina: dlaczego warto jeść wołowinę?
Jak kupować wołowinę? Jak rozpoznać dobrą wołowinę?
Polecamy też inne pyszne dania, które można przygotować z wołowiny:
SKŁADNIKI
- 4 plastry wołowiny zrazowej
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 2 marchewki
- pęczek szczypioru
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- sól i pieprz
- olej
- 2 gałązki rozmarynu
- tłuszcz do smażenia
- 1 lampka czerwonego wina
- wykałaczki
- rękaw do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paprykę umyć, przepołowić i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pociąć na cieniutkie paseczki.
- Marchewkę obrać, opłukać i również pokroić w cieniutkie paseczki. Szczypiorek umyć i osuszyć.
- Plastry wołowiny delikatnie rozbić z jednej strony, oprószyć solą i pieprzem i posmarować musztardą.
- Na każdy plaster położyć 1/2 gałązki rozmarynu i porcję warzyw. Zawinąć i spiąć wykałaczką.
- Rozgrzać tłuszcz w dużej patelni lub szerokim garnku i zrumienić roladki ze wszystkich stron.
- Podsmażone rolady ułożyć w rękawie i przełożyć do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia.
- Podlać odrobiną wina i zawiązać rękaw. Piec w temperaturze 180 st. C ok. 60-70 minut.