Przepyszne roladki wołowe z kolorowymi warzywami

2020-10-08
Przepyszne roladki wołowe z kolorowymi warzywami
Autor: Shutterstock Roladki wołowe z kolorowymi warzywami wyglądają bardzo efektownie
łatwy
45 min
4

Roladki z wołowiny wypełnione paskami kolorowych warzyw wyglądają niezwykle efektownie. To świetne danie, jeśli chcemy zachwycić gości zanim jeszcze zaczną jeść. W końcu jemy też oczami, więc tak piękne danie na pewno zaostrzy apetyty.

Wołowina zrazowa czyli zrazówka

Zrazówka to potoczna nazwa części półtuszy wołowej lub wieprzowej z okolic części krzyżowej. Ten rodzaj wołowiny znakomicie nadaje się na pieczenie, a także na zraz (stąd nazwa), sztufady i bitki. Mięso z tej części jest kruche i dość soczyste, dobrze poddaje się rozbijaniu. Więcej na temat rodzajów i przeznaczania kulinarnego poszczególnych typów mięsa wołowego można przeczytać w:

Wołowina: rodzaje mięsa wołowego. Podział tuszy wołowej na elementy [SCHEMAT]

Polecamy również lekturę artykułu o właściwościach wołowiny, a także kilka podpowiedzi jak ją kupować.

Wołowina: dlaczego warto jeść wołowinę?

Jak kupować wołowinę? Jak rozpoznać dobrą wołowinę?

Polecamy też inne pyszne dania, które można przygotować z wołowiny:

SKŁADNIKI

  • 4 plastry wołowiny zrazowej
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 2 marchewki
  • pęczek szczypioru
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • sól i pieprz
  • olej
  • 2 gałązki rozmarynu
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 lampka czerwonego wina
  • wykałaczki
  • rękaw do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Paprykę umyć, przepołowić i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pociąć na cieniutkie paseczki.
  • Marchewkę obrać, opłukać i również pokroić w cieniutkie paseczki. Szczypiorek umyć i osuszyć.
  • Plastry wołowiny delikatnie rozbić z jednej strony, oprószyć solą i pieprzem i posmarować musztardą.
  • Na każdy plaster położyć 1/2 gałązki rozmarynu i porcję warzyw. Zawinąć i spiąć wykałaczką.
  • Rozgrzać tłuszcz w dużej patelni lub szerokim garnku i zrumienić roladki ze wszystkich stron.
  • Podsmażone rolady ułożyć w rękawie i przełożyć do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia.
  • Podlać odrobiną wina i zawiązać rękaw. Piec w temperaturze 180 st. C ok. 60-70 minut.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw