Zrazy wołowe nadziewane młodą cebulą - pyszne i efektowne danie

Zrazy wołowe nadziewane młodą cebulą - pyszne i efektowne danie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zrazy wołowe nadziewane młodą cebulą wyglądają dekoracyjnie, jeśli przy cebuli pozostawimy nieco szczypiorku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Młoda cebulka jest słodka i aromatyczna oraz znakomicie komponuje się z mięsem wołowym. Zrazy wołowe nadziewane młodą cebulą to efektowne  i pyszne danie - mięso jest soczyste, a cebula rozpływa się w ustach. Odrobina kminku nadaje potrawie ciekawego aromatu.

Składniki

  • 0,5 kg wołowiny zrazówki

  • 10 młodych cebul

  • 100 g słoniny

  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżeczka mąki

  • kminek

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso pokroić w poprzek włókien na 5 plastrów i rozbić je tłuczkiem.

  • Na każdy plaster wołowiny położyć cieniutki plasterek słoniny i 2 cebulki z przyciętym szczypiorem.

  • Cebule oprószyć solą i kminkiem i ciasno zwinąć zrazy, spiąć wykałaczką.

  • Mięso obtoczyć delikatnie w mące i obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.

  • Następnie podlać mięso niewielką ilością wody, dodać kminek i dusić do miękkości.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2