Roladki z wołowiny z boczkiem i nutą pomarańczy

Roladki z wołowiny z boczkiem i nutą pomarańczy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Roladki z wołowiny z boczkiem to propozycja na pyszny obiad z wołowiny.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wyrazisty smak mięsa okraszony pomarańczową nutką może przyprawić o zawrót głowy. Do tego aromatyczny boczek i odświeżająca natka. Roladki wychodzą przepyszne, mięso zaś jest soczyste, a jednocześnie kruche.

Składniki

  • 8 cienkich plastrów wołowiny

  • 5 łyżek siekanej natki

  • 4 ząbki czosnku

  • 125 g boczku

  • 1 łyżka otartej skórki pomarańczowej

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 300 ml czerwonego, wytrawnego wina

  • 1 liść laurowy

  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Plastry mięsa rozbić tłuczkiem, boczek drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę.

  • Wymieszać boczek z pietruszką, czosnkiem i skórką pomarańczową.

  • Powstałą masę rozprowadzić równomiernie na wołowinie i zwinąć ciasno, spiąć wykałaczkami

  • Obsmażyć roladki na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.

  • Zdjąć roladki z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.

  • Do pozostałego na patelni sosu dodać wino, przyprawy i cukier.

  • Zagotować i zredukować sos o połowę. Na ostatnie 2 minuty włożyć ponownie roladki na patelnię.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4