Przepis na pulpety w sosie chrzanowym. Aromatyczne danie na wielkanocny obiad
Jak zrobić pulpety w sosie? Wystarczy mieć dobry i sprawdzony przepis. Soczyste pulpety w aromatycznym sosie chrzanowym to łatwy przepis na doskonały obiad dla całej rodziny. Takie danie idealnie sprawdzi się w czasie Świąt Wielkanocnych. Przygotowanie jest bardzo łatwe, a efekt smakowy przechodzi najśmielsze oczekiwania. Poznajcie prosty przepis na pulpety w sosie chrzanowym.
Pulpety w sosie chrzanowym – składniki
Do przygotowania soczystych pulpecików w wyśmienitym sosie wykorzystuje się składniki, które bez trudu można kupić w wielu sklepach spożywczych i na bazarach. Lista potrzebnych produktów jest podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to składniki, z których przyrządza się małe pulpety. Z kolei druga cześć obejmuje produkty potrzebne do przygotowania aromatycznego sosu chrzanowego.
- składniki na pulpety – mięso mielone, namoczona w mleku kajzerka, jajko, cebula, czosnek, mąka pszenna, przyprawy
- składniki do sosu – bulion warzywny, śmietana, tarty chrzan, mąka ziemniaczana, przyprawy
Jak zrobić pulpety w sosie chrzanowym?
Przyrządzenie smakowitych pulpetów w aksamitnym sosie o smaku chrzanowym jest łatwe i nie zajmuje tak dużo czasu, jak mogłoby się wydawać. Przepis składa się z kilku banalnych kroków, z którymi poradzi sobie każdy bez względu na stopień zaawansowania w domowym gotowaniu. Udadzą się i będą smakować nieziemsko.
Jak więc przyrządzić pyszne pulpety w sosie chrzanowym na wielkanocny obiad? Z tym sprawdzonym przepisem jest to bardzo łatwe.
- 1. krok – przygotowanie masy mięsnej i uformowanie pulpetów
- 2. krok – ugotowanie pulpetów w bulionie warzywnym
- 3. krok – przygotowanie sosu z chrzanem na bazie bulionu, w którym gotowały się pulpety
- 4. krok – podgrzanie pulpetów w sosie chrzanowym
Z czym podawać pulpety w sosie chrzanowym?
Soczyste pulpeciki podane w towarzystwie aksamitnego sosu chrzanowego to propozycja na obiad od święta i nie tylko. Oczarują smakiem w czasie Wielkanocy i podczas innych świąt. Dzięki temu, że przepis jest tak łatwy, a składniki łatwo dostępne, można je robić na inne okazje.
Do pulpetów w sosie chrzanowym warto podać różne dodatki, które wzbogacą posiłek i sprawią, że będzie bardziej sycący. Pysznie smakują z ziemniakami gotowanymi lub w formie kremowego puree. Sprawdzi się też ryż i drobna kasza. Soczyste pulpety w aksamitnym sosie z dodatkiem tartego chrzanu pysznie smakują z makaronem. Posiłek wzbogacą także chrupiące surówki z marchewki lub kapusty.
SKŁADNIKI
- Pulpety:
- 500 g mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 kajzerka namoczona w mleku
- 1 jajko
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sos chrzanowy:- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso mielone przełożyć do miski. Wbić jajko. Dodać odciśniętą z mleka kajzerkę, drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Zwilżonymi wodą dłońmi z masy mięsnej formować okrągłe pulpety wielkości mandarynki i obtaczać je w mące pszennej.
- W garnku zagotować bulion warzywny. Włożyć do niego pulpety i gotować około 20 minut.
- Pulpety wyjąć z garnka, a bulion przecedzić przez drobne sitko. Wlać do garnka i dodać śmietanę, chrzan oraz mąkę ziemniaczaną. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać lub zblendować, aby nie było grudek. Wsypać koperek lub natkę pietruszki.
- Do sosu włożyć pulpety i gotować około 3 minut.
- Podawać na obiad z ziemniakami i surówką.