Przepis na królewskie kotlety mielone. Zamiast bułki tartej użyj tego składnika

królewskie kotlety mielone
Autor: Shutterstock Królewskie kotlety mielone nie mają sobie równych.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Są pyszne, miękkie i soczyste. W tym sprawdzonym przepisie na królewskie kotlety mielone przyrządza się je z drobną zmianą. Na liście składników nie ma bułki tartej, którą tradycyjnie dodaje się do kotletów mielonych. Zamiast niej wykorzystuje się inny niedrogi składnik. Poznajcie przepis na królewskie kotlety mielone, które nie mają sobie równych.

Z czego zrobić królewskie kotlety mielone?

W tym przepisie na pyszne kotlety mielone po królewsku wykorzystuje się proste i niedrogie składniki, które łatwo kupić w jednym większych sklepie bez względu na porę roku. Na liście składników na próżno jednak szukać bułki tartej. Zamiast niej do masy mięsnej i panierki wykorzystuje się pełne mocy siemię lniane, które pozytywnie wpływa na zdrowie całego organizmu.

Co jeszcze jest potrzebne do przyrządzenia obłędnych królewskich kotletów mielonych? Aby usmażyć miękkie i soczyste kotlety mielone bez bułki tartej, potrzebne są takie składniki jak:

  • mięso mielone – kotlety można zrobić z mielonej wieprzowiny lub z mięsa drobiowego
  • siemię lniane – przed przystąpieniem do robienia kotletów królewskich należy je zmielić i podzielić na dwie części
  • jajko – łączy wszystkie składniki
  • cebula – przed dodaniem do mięsa mielonego trzeba ją posiekać i podsmażyć na patelni
  • masło – nadaje przyjemnego smaku
  • przyprawy – do pokręcania smaku kotletów mielonych wystarczy tylko sól i pieprz

Jak zrobić królewskie kotlety mielone?

Samodzielne przygotowanie pysznych i soczystych kotletów mielonych po królewsku nie jest trudne. Przepis jest prawie taki sam jak ten tradycyjny. Smażąc królewskie mielone z siemieniem lnianym po raz pierwszy, dobrze jest jednak trzymać się tego przepisu i wykonywać wszystkie czynności krok po kroku.

Przepis na królewskie kotlety mielone został tak napisany, żeby nikt nie miał problemów z ich przyrządzeniem. Przepis składa się z kilku prostych etapów:

  • 1. krok – zmielenie siemienia lnianego
  • 2. krok – podsmażenie cebuli
  • 3. krok – przygotowanie masy mięsnej z siemieniem lnianym i uformowanie kotletów
  • 4. krok – panierowanie kotletów w siemieniu lnianym
  • 5. krok – usmażenie królewskich kotletów mielonych z siemieniem lnianym

Jak podawać królewskie kotlety mielone?

Miękkie i soczyste kotlety mielone z siemieniem lnianym to uniwersalna propozycja na obiad dla całej rodziny. To tradycyjne danie obiadowe, które świetnie smakuje bez względu na porę roku. Aby posiłek z królewskimi kotletami mielonymi był bardziej sycący, warto przyrządzić do niego różne dodatki. Poniżej znajdziecie kilka prostych przepisów na małe dania, które pysznie komponują się z kotletami mielonymi z siemieniem lnianym.

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • 100 g masła
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  •  
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Siemię lniane zmielić na puder. Podzielić na dwie równe części.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zarumieni. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać połowę zmielonego siemienia lnianego i podsmażoną cebulę. Wbić jajko i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą w jednolitą masę.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy mięsnej płaskie placki. Na środek każdego z nich nałożyć po 1 łyżeczce masła i uformować równe kotlety.
  • Kotlety obtoczyć w pozostałym siemieniu lnianym.
    Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z obu stron, aż nabiorą rumianego koloru. Usmażone kotlety mielone przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać z ziemniakami lub kaszą, zasmażanymi buraczkami i surówką.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Anna Szulc-Górska
więcej