Pożywne kaszotto z indykiem: przepis na danie jednogarnkowe
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kaszotto z indykiem to zdrowe i pożywne danie pełne smaku. Dania jednogarnkowe sprawdzają się w środku tygodnia, gdy nie mamy czasu na długie przygotowania. Tu wszystko gotuje się razem, a delikatne mięso z filetu indyczego dochodzi razem z kaszą. Warto częściej sięgać po kaszę jęczmienną, która ma zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy regulując jego pracę i wygaszając stany zapalne.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 300 g filetu z piersi indyka
- 200 g kaszy jęczmiennej
- 3 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 por
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 mały korzeń pietruszki
- 1 papryka czerwona
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę i pietruszkę. Pora i paprykę kroimy drobno.
- Na oliwie podsmażamy pokrojony w kostkę filet z indyka.
- Gdy się zrumieni dodajemy warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora i paprykę. Dusimy 4-6 minut.
- Całość zalewamy wodą, dodajemy kaszę i doprawiamy solą i pieprzem.
- Dusimy pod przykryciem o 3 minuty dłużej niż powinno się gotować kaszę /według przepisu na opakowaniu/.