Pożywne kaszotto z indykiem: przepis na danie jednogarnkowe

2021-03-29
Pożywne kaszotto z indykiem: przepis na danie jednogarnkowe
Autor: Shutterstock Pyszne kaszotto z kaszy jęczmiennej, warzyw i piersi indyka jeszcze lepiej smakuje posypane zieleniną
łatwy
30 min
4

Kaszotto z indykiem to zdrowe i pożywne danie pełne smaku. Dania jednogarnkowe sprawdzają się w środku tygodnia, gdy nie mamy czasu na długie przygotowania. Tu wszystko gotuje się razem, a delikatne mięso z filetu indyczego dochodzi razem z kaszą. Warto częściej sięgać po kaszę jęczmienną, która ma zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy regulując jego pracę i wygaszając stany zapalne. 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 300 g filetu z piersi indyka
  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 por
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 1 papryka czerwona
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na tarce o dużych oczkach ścieramy marchewkę i pietruszkę. Pora i paprykę kroimy drobno. 
  • Na oliwie podsmażamy pokrojony w kostkę filet z indyka.
  • Gdy się zrumieni dodajemy warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora i paprykę. Dusimy 4-6 minut.
  • Całość zalewamy wodą, dodajemy kaszę i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Dusimy pod przykryciem o 3 minuty dłużej niż powinno się gotować kaszę /według przepisu na opakowaniu/.