Polędwica w winie, na płatach lasagne z pesto - przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Polędwica w winie to propozycja na wykwintną kolację w gronie najbliższych. To danie, choć wyszukane, nie jest wcale trudne do przyrządzenia. Wypróbuj nasz przepis!
SKŁADNIKI
- 1/2 kg polędwicy
- 2 szklanki wina wytrawnego czerwonego
- 1/3 op. makaronu lasagne, np. Arrighi
- 1 słoiczek pesto z pomidorów, np. Ponti
- 2 łyżki oliwy czosnkowej, np. Olitalia
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu świeżego
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- 300 g fasolki szparagowej
- sałata
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso oczyść z błonek i tłuszczu. Przełóż do miski, dodaj rozmaryn i wlej wino. Mięso powinno być winem przykryte. Tak przygotowaną polędwicę odstaw na 1 godzinę.
- Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę.
- Rozgrzej oliwę, dodaj cebulę z czosnkiem i smaż chwilkę, ok. 30 sekund. Mięso osącz z wina i obsmaż ze wszystkich stron.
- Przelej na patelnię wino wraz z rozmarynem. Duś mięso, często obracając do odparowania wina. Powinno go zostać ok 6 łyżek. Dodaj masło, wyłącz ogień, masło połącz z sosem. Dopraw solą i pieprzem.
- W międzyczasie ugotuj makaron i fasolkę al dente.
- Mięso podawaj na fasolce i makaronie, pokrojone w plastry, polane pesto. Do tego przygotuj lekką sałatę skropioną oliwą czosnkową, cytryną i solą.