Pierś kurczaka pieczona z kukurydza i papryką: tani obiad 2 w 1
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pierś kurczaka pieczona z kukurydza z puszki i świeżą papryką to tani obiad 2 w 1. Oto pożywne soczyste piersi kurczaka i zdrowa porcja warzyw. Przygotowując tę potrawę sięgnijcie po warzywa w promocji. Dodajcie suszonych przypraw i cieszcie się smakiem dania w styl teksańsko-meksykańskiego pogranicza.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 puszki kukurydzy, odsączonej
- 2 papryki, zielona i czerwona
- 2 cebule
- 1 puszka krojonych pomidorów w puszce
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki suszonych liści kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi kurczaka naciąć w poprzek, nie przecinając do końca. Przyprawić solą i pieprzem, odłożyć.
- Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka.
- W naczyniu do pieczenia wymieszać odcedzoną kukurydzę, pokrojoną paprykę i cebulę oraz pomidory razem z sokiem. Dodać olej oraz przyprawy i ponownie wymieszać.
- W warzywach zrobić tyle zagłębień, ile jest piersi kurczaka. W każde zagłębienie włożyć po filecie drobiowym.
- Wstawić do piekarnik rozgrzanego do 180°C i piec około 40 minut.
- Podawać z ryżem.