Pieczony schab robię w tym aromatycznym sosie. Jest tak pyszny, że rozpływa się w ustach
![schab w sosie śliwkowym](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-zZsR-zmfR-cBkV_schab-w-sosie-sliwkowym-664x442.jpg)
Co zrobić ze schabu oprócz kotletów schabowych? Jeżeli szukacie odpowiedzi na to pytanie, znajdziecie ją w tym przepisie. Pyszny i aromatyczny schab w sosie śliwkowym z piekarnika sprawdzi się zawsze i będzie smakować obłędnie. Przygotowanie tego dania nie jest trudne, ale wymaga nieco więcej czasu. Oto sprawdzony przepis na miękki i soczysty schab w sosie śliwkowym.
Jak zrobić sos śliwkowy do schabu?
Tajemnicą smaku wybornego schabu w plastrach pieczonego w piekarniku jest wyśmienity sos śliwkowy. Ten aromatyczny dodatek idealnie komponuje się z mięsem wieprzowym. Przygotowanie sosu nie jest trudne, a składniki można kupić w wielu sklepach przez cały rok.
Sos śliwkowy do schabu pieczonego robi się na bazie powideł. Należy je wymieszać z ketchupem ostrym lub łagodnym. Mieszanką smaruje się plastry schabu i przekłada podsmażoną czerwoną cebulą. Całość zalewa się gorącym bulionem warzywnym podkręconym sosem sojowym. W czasie pieczenia wszystkie składniki łączą się i powstaje wyborny sos śliwkowy.
Z czego zrobić schab w sosie śliwkowym?
Miękki i soczysty schab wieprzowy w aromatycznym sosie śliwkowym to pomysł na elegancki obiad dla całej rodziny. Danie przyrządza się z prostych i łatwo dostępnych produktów. Dzięki temu można je robić przez cały rok na różne okazje i święta.
Co jest potrzebne, aby przygotować na obiad pieczony schab w sosie śliwkowym? Lista składników nie jest długa i obejmuje takie produkty jak:
- schab wieprzowy bez kości
- powidła śliwkowe
- bulion warzywny
- czerwona cebula
- ketchup ostry lub łagodny
- sos sojowy
- mąka pszenna
- olej
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany
Jak zrobić schab w sosie śliwkowym?
Przepis na pyszny i aromatyczny schab w plastrach w sosie śliwkowym nie jest trudny. Przyrządzenie tego efektownego dania nie wymaga wielu skomplikowanych czynności. Trzeba jednak mieć nieco więcej czasu, ponieważ danie piecze się w piekarniku przez dwie godziny. Dzięki temu mięso jest miękkie i soczyste, a sos śliwkowy jest jego idealnym uzupełnieniem.
Jak przyrządzić wyjątkowo smaczny schab w sosie z powideł śliwkowych? Z tym przepisem jest to łatwe. Każdy kto spróbuje tego wyśmienitego dania, będzie pod wielkim wrażeniem.
- 1. krok – pokrojenie, doprawienie i obsmażenie schabu
- 2. krok – podsmażenie czerwonej cebuli
- 3. krok – przygotowanie sosu z powideł śliwkowych
- 4. krok – ułożenie w formie do zapiekania schabu, sosu śliwkowego i cebuli
- 5. krok – pieczenie schabu w sosie śliwkowym w piekarniku przez 2 godziny
Co zrobić, żeby schab w sosie był miękki?
Schab w sosie śliwkowym to danie, które smakuje jak z renomowanej restauracji. Przepis nie jest skomplikowany. Mięso jest miękkie i soczyste i idealnie łączy się z aromatycznym sosem przygotowanym na bazie powideł śliwkowych. Aby uzyskać taki efekt, najpierw należy krótko obsmażyć plastry schabu na oleju. Dzięki temu mięso z zewnątrz się zamknie, a po upieczeniu w środku będzie miękkie. Danie wymaga też długiego pieczenia. Schab w sosie śliwkowym należy piec pod przykryciem dwie godziny w temperaturze 200 stopni C. Pod koniec pieczenia warto zdjąć przykrycie i dopiekać schab jeszcze kwadrans.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg schabu bez kości
- 200 ml gorącego bulionu warzywnego
- 150 g powideł śliwkowych
- 120 g ketchupu łagodnego lub ostrego
- 3 czerwone cebule
- 5 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab pokroić na plastry o grubości około 0,5 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Obtoczyć w mące pszennej.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim plastry schabu z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Usmażony schab przełożyć do miski.
- Na patelnię, na której smażył się schab, wlać 2 łyżki oleju i rozgrzać. Smażyć na nim pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, aż się zeszkli. Patelnię zestawić z ognia
- Powidła śliwkowe wymieszać z ketchupem.
- W formie do zapiekania ułożyć połowę podsmażonego schabu. Wyłożyć połowę sosu śliwkowego i połowę cebuli. Ułożyć drugą warstwę schabu. Wyłożyć pozostały sos i cebulę. Zalać gorącym bulionem warzywnym wymieszanym z sosem sojowym.
- Formę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i termoobiegiem. Piec 2 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię.
- Podawać na obiad z ziemniakami i chrupiącą surówką.