Pieczony schab robię w tym aromatycznym sosie. Jest tak pyszny, że rozpływa się w ustach

schab w sosie śliwkowym
Autor: Shutterstock Pieczony schab zrób tak. Tajemnicą jego smaku jest ten znakomity sos śliwkowy.
łatwy
30 min
6

Co zrobić ze schabu oprócz kotletów schabowych? Jeżeli szukacie odpowiedzi na to pytanie, znajdziecie ją w tym przepisie. Pyszny i aromatyczny schab w sosie śliwkowym z piekarnika sprawdzi się zawsze i będzie smakować obłędnie. Przygotowanie tego dania nie jest trudne, ale wymaga nieco więcej czasu. Oto sprawdzony przepis na miękki i soczysty schab w sosie śliwkowym.

Jak zrobić sos śliwkowy do schabu?

Tajemnicą smaku wybornego schabu w plastrach pieczonego w piekarniku jest wyśmienity sos śliwkowy. Ten aromatyczny dodatek idealnie komponuje się z mięsem wieprzowym. Przygotowanie sosu nie jest trudne, a składniki można kupić w wielu sklepach przez cały rok.

Sos śliwkowy do schabu pieczonego robi się na bazie powideł. Należy je wymieszać z ketchupem ostrym lub łagodnym. Mieszanką smaruje się plastry schabu i przekłada podsmażoną czerwoną cebulą. Całość zalewa się gorącym bulionem warzywnym podkręconym sosem sojowym. W czasie pieczenia wszystkie składniki łączą się i powstaje wyborny sos śliwkowy.

Z czego zrobić schab w sosie śliwkowym?

Miękki i soczysty schab wieprzowy w aromatycznym sosie śliwkowym to pomysł na elegancki obiad dla całej rodziny. Danie przyrządza się z prostych i łatwo dostępnych produktów. Dzięki temu można je robić przez cały rok na różne okazje i święta.

Co jest potrzebne, aby przygotować na obiad pieczony schab w sosie śliwkowym? Lista składników nie jest długa i obejmuje takie produkty jak:

  • schab wieprzowy bez kości
  • powidła śliwkowe
  • bulion warzywny
  • czerwona cebula
  • ketchup ostry lub łagodny
  • sos sojowy
  • mąka pszenna
  • olej
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany

Jak zrobić schab w sosie śliwkowym?

Przepis na pyszny i aromatyczny schab w plastrach w sosie śliwkowym nie jest trudny. Przyrządzenie tego efektownego dania nie wymaga wielu skomplikowanych czynności. Trzeba jednak mieć nieco więcej czasu, ponieważ danie piecze się w piekarniku przez dwie godziny. Dzięki temu mięso jest miękkie i soczyste, a sos śliwkowy jest jego idealnym uzupełnieniem.

Jak przyrządzić wyjątkowo smaczny schab w sosie z powideł śliwkowych? Z tym przepisem jest to łatwe. Każdy kto spróbuje tego wyśmienitego dania, będzie pod wielkim wrażeniem.

  • 1. krok – pokrojenie, doprawienie i obsmażenie schabu
  • 2. krok – podsmażenie czerwonej cebuli
  • 3. krok – przygotowanie sosu z powideł śliwkowych
  • 4. krok – ułożenie w formie do zapiekania schabu, sosu śliwkowego i cebuli
  • 5. krok – pieczenie schabu w sosie śliwkowym w piekarniku przez 2 godziny

Co zrobić, żeby schab w sosie był miękki?

Schab w sosie śliwkowym to danie, które smakuje jak z renomowanej restauracji. Przepis nie jest skomplikowany. Mięso jest miękkie i soczyste i idealnie łączy się z aromatycznym sosem przygotowanym na bazie powideł śliwkowych. Aby uzyskać taki efekt, najpierw należy krótko obsmażyć plastry schabu na oleju. Dzięki temu mięso z zewnątrz się zamknie, a po upieczeniu w środku będzie miękkie. Danie wymaga też długiego pieczenia. Schab w sosie śliwkowym należy piec pod przykryciem dwie godziny w temperaturze 200 stopni C. Pod koniec pieczenia warto zdjąć przykrycie i dopiekać schab jeszcze kwadrans.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 kg schabu bez kości
  • 200 ml gorącego bulionu warzywnego
  • 150 g powideł śliwkowych
  • 120 g ketchupu łagodnego lub ostrego
  • 3 czerwone cebule
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab pokroić na plastry o grubości około 0,5 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Obtoczyć w mące pszennej.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim plastry schabu z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Usmażony schab przełożyć do miski.
  • Na patelnię, na której smażył się schab, wlać 2 łyżki oleju i rozgrzać. Smażyć na nim pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, aż się zeszkli. Patelnię zestawić z ognia
  • Powidła śliwkowe wymieszać z ketchupem.
  • W formie do zapiekania ułożyć połowę podsmażonego schabu. Wyłożyć połowę sosu śliwkowego i połowę cebuli. Ułożyć drugą warstwę schabu. Wyłożyć pozostały sos i cebulę. Zalać gorącym bulionem warzywnym wymieszanym z sosem sojowym.
  • Formę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i termoobiegiem. Piec 2 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię.
  • Podawać na obiad z ziemniakami i chrupiącą surówką.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej