Pieczony indyk nadziewany - sprawdzony przepis na pysznego indyka

2022-12-21
Pieczony indyk nadziewany [SPRAWDZONY PRZEPIS]
Autor: Shutterstock Nadziewany indyk pieczony w całości to propozycja na odświętny obiad - tak przygotowany indyk  jest bardzo delikatny i wykwintny
średni
60 min
4

Pieczenie indyka w całości to nie lada wyzwanie, ale warto spróbować choć raz przygotować to danie. Świetnie będzie i wyglądać i smakować podczas odświętnego obiadu! Jak upiec indyka?

SKŁADNIKI

  • 2,5 kg indyk (gotowy do pieczenia)
  • 2 kostki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • sól
  • Farsz:
  • 150 ml mleka
  • 200 g wątróbek drobiowych
  • 5-6 jaj
  • 150 g czerstwej bułki
  • 50 g rodzynek
  • 50g migdałów
  • 2 łyżki cukru
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Indyka w całości namoczyć w osolonej wodzie na noc. Następnego dnia osuszyć, natrzeć solą zarówno na wierzchu, jak i w środku. Odstawić na około 2 h.
  • W tym czasie przygotować klarowane masło. Do rondla włożyć dwie kostki masła, ząbki czosnku i skórkę pomarańczową.
  • Rozpuścić i na najmniejszym ogniu podgrzewać, aż masło stanie się klarowne (zdejmować co jakiś czas szum z wierzchu). Odcedzić i przelać do strzykawki.
  • Tak przygotowane masło wstrzykiwać pod skórę indyka w różnych miejscach.
  • W maszynce zmielić wątróbkę, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę.
  • Do zmielonej masy dodać żółtka wymieszane z 9 łyżkami miękkiego masła.
  • Namoczone rodzynki dodać do masy wraz z obranymi migdałami. Doprawić cukrem, solą i pieprzem.
  • Ubite na sztywno białka delikatnie połączyć z masą.
  • Nadzieniem nafaszerować indyka. Zszyć nitką.
  • Całość nasmarować masłem i włożyć do torby foliowej. Włożyć do lodówki na noc, a kolejnego dnia upiec: najpierw przez 1 h w 220ºC, a następnie kolejne 2-3 h w 100ºC.
  • Podczas pieczenia podlewać masłem, które będzie się wytapiało.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego

Galeria: Pieczona noga z indyka: przepis na soczyste podudzie indycze marynowane w musztardzie