Pieczony indyk nadziewany - sprawdzony przepis na pysznego indyka
2022-12-21
średni
60 min
4
Pieczenie indyka w całości to nie lada wyzwanie, ale warto spróbować choć raz przygotować to danie. Świetnie będzie i wyglądać i smakować podczas odświętnego obiadu! Jak upiec indyka?
SKŁADNIKI
- 2,5 kg indyk (gotowy do pieczenia)
- 2 kostki masła
- 2 ząbki czosnku
- łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- sól
- Farsz:
- 150 ml mleka
- 200 g wątróbek drobiowych
- 5-6 jaj
- 150 g czerstwej bułki
- 50 g rodzynek
- 50g migdałów
- 2 łyżki cukru
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Indyka w całości namoczyć w osolonej wodzie na noc. Następnego dnia osuszyć, natrzeć solą zarówno na wierzchu, jak i w środku. Odstawić na około 2 h.
- W tym czasie przygotować klarowane masło. Do rondla włożyć dwie kostki masła, ząbki czosnku i skórkę pomarańczową.
- Rozpuścić i na najmniejszym ogniu podgrzewać, aż masło stanie się klarowne (zdejmować co jakiś czas szum z wierzchu). Odcedzić i przelać do strzykawki.
- Tak przygotowane masło wstrzykiwać pod skórę indyka w różnych miejscach.
- W maszynce zmielić wątróbkę, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę.
- Do zmielonej masy dodać żółtka wymieszane z 9 łyżkami miękkiego masła.
- Namoczone rodzynki dodać do masy wraz z obranymi migdałami. Doprawić cukrem, solą i pieprzem.
- Ubite na sztywno białka delikatnie połączyć z masą.
- Nadzieniem nafaszerować indyka. Zszyć nitką.
- Całość nasmarować masłem i włożyć do torby foliowej. Włożyć do lodówki na noc, a kolejnego dnia upiec: najpierw przez 1 h w 220ºC, a następnie kolejne 2-3 h w 100ºC.
- Podczas pieczenia podlewać masłem, które będzie się wytapiało.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego