Pieczone ziemniaki robię tylko po bacowsku. Urzekają łatwością przygotowania i znakomitym smakiem

ziemniaki po bacowsku
Autor: Shutterstock Minimum składników i maksimum smaku. Przepis na ziemniaki po bacowsku zachwyci każdego.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Z ziemniaków można przyrządzić prawdziwe pyszności. Jednym z przepisów, który warto sprawdzić, jest receptura na ziemniaki po bacowsku. Idealnie sprawdzą się na rodzinny obiad, a każdy kto ich spróbuje, będzie zachwycony aromatem i smakiem. Oto prosty przepis na obłędne pieczone ziemniaki po bacowsku wypełnione smakowitym farszem.

Z czego zrobić ziemniaki po bacowsku?

Ziemniaki w tej wyjątkowej odsłonie to danie, które wyróżnia się maksimum smaku przy minimum składników. Do przyrządzenia pieczonych ziemniaków według tego przepisu wykorzystuje się proste produkty. Lista składników jest krótka. Znalazło się na niej tylko sześć artykułów spożywczych i dwie przyprawy, które każdy ma w domu. Wszystkie składniki są do kupienia w wielu sklepach przez cały rok.

Co jest potrzebne, aby zrobić w domu ziemniaki po bacowsku? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

  • duże ziemniaki
  • ser żółty
  • wędzony boczek
  • śmietana kremówka o zawartości tłuszczu 36 proc.
  • czosnek
  • olej
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić ziemniaki po bacowsku?

Z przepisu na pieczone ziemniaki po bacowsku wypełnione znakomitym farszem z dodatkiem wędzonego boczku warto skorzystać jak najszybciej. Nie jest trudny. To pyszne danie robi się w miarę szybko w kilku bardzo łatwych krokach. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że można z niego korzystać bez względu na porę roku czy okazję.

Jak więc przyrządzić wyjątkowo dobre ziemniaki po bacowsku w domu? Z tym przepisem jest to łatwe, a wrażenia smakowe przechodzą najśmielsze oczekiwania.

  • 1. krok – ugotowanie ziemniaków w mundurkach
  • 2. krok – podsmażenie boczku
  • 3. krok – przygotowanie farszu do ziemniaków z boczkiem
  • 4. krok – nałożenie farszu do ziemniaków
  • 5. krok – upieczenie ziemniaków po bacowsku w piekarniku

Jak podawać ziemniaki po bacowsku?

Wyborne ziemniaki pieczone w tej znakomitej odsłonie to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie jest aromatyczne, pyszne i sycące. Idealnie sprawdzi się w chłodne dni. Zaletą tego przepisu jest to, że można go modyfikować. Smak farszu podkręcą suszone zioła i ostre przyprawy jak chili czy curry.

Aby posiłek z ziemniakami po bacowsku był kompletny, można przygotować domową surówkę. Chrupiące warzywa z sosem sprawią, że danie będzie smakować jeszcze lepiej. Poniżej znajdziecie kilka przepisów na smaczne surówki gotowe w kilka minut.

SKŁADNIKI

  • 5 dużych ziemniaków
  • 150 g wędzonego boczku
  • 100 g śmietany kremówki 36%
  • 100 g startego żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

  • dodatkowo:
  • posiekany szczypiorek
  • folia aluminiowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować w mundurkach w osolonym wrzątku 20 minut. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
  • Rozgrzać patelnię i smażyć na niej pokrojony w drobną kostkę boczek, aż zacznie się rumienić, a tłuszcz się wytopi. Przełożyć do miseczki.
  • Ziemniaki przekroić wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ. Przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem.
  • Dodać boczek, starty żółty ser i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać śmietankę i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Połówki ziemniaków nafaszerować nadzieniem. Z folii aluminiowej zrobić koszyczki i skropić od wewnątrz olejem. włożyć w nich faszerowane ziemniaki.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
  • Podawać na ciepło posypane posiekanym szczypiorkiem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej