Pieczone przepiórki: idealne na odświętny obiad!
2021-09-23
łatwy
35 min
4
Przepiórki kiedyś bardzo często przyrządzane i jadane, na długi czas zniknęły z polskich stołów. Obecnie coraz częściej jednak pojawiają się w ofertach supermarketów i wracają na odświętny stół. Sprawdź prosty przepis na pieczone przepiórki!
Zobacz przepis: Przepiórki z kolendrą: przepis na wykwintny drób
SKŁADNIKI
- 4 przepiórki
- boczek, ewentualnie szynka prosciutto
- sól
- pieprz
- tymianek suszony
- kawałek pomarańczy ze skórką
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przepiórki umyć, posolić, popieprzyć, posypać tymiankiem, kawałek pomarańczy wsadzić do środka. Odstawić na godzinę do lodówki, aby przeszły przyprawami. Następnie dokładnie owinąć plastrami boczku pomagając sobie wykałaczkami.
- Na patelni obsmażyć ptaki z każdej strony i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec nie dłużej niż 30 minut, z dużą uwagą sprawdzając czy nie są za bardzo spieczone.
- Podawać z ziemniaczanym puree i sałatką z cykorii.
Zioła w ogrodzie - tymianek