Pieczeń wołowa na kwaśno po niemiecku: przepis na soczystą wołowinę z sosem
2021-11-30
łatwy
30 min
8
Pieczeń wołowa na kwaśno (niem. Sauerbraten) to tradycyjne danie kuchni niemieckiej. Wołowinę należy przed pieczeniem co najmniej dwie doby trzymać w kwaśnej marynacie. Jednak po upieczeniu mięso wołowe rozpływa się w ustach. To najlepszy patent na wołowinę. Szczególnie tańszą pręgę wołową. Wypróbuj łatwy przepis na wołowe pieczyste w obłędnym sosie!
SKŁADNIKI
- Na kwaśną marynatę do wołowiny:
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 4 jagody jałowca
- 2 goździki
- 4 ziarna pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml octu 10%
- 500 ml wody
- Na pieczeń wołową na kwaśno z sosem:
- 1,2 kg wołowiny na pieczeń, z udźca lub pręgi
- 2 łyżki klarowanego masła
- 2 kromki ciemnego chleba
- ½ butelki czerwonego wina
- cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrój cebulę i marchewkę na duże kawałki. Wlej ocet do rondla, dolej 750 ml wody. Dodaj warzywa, sól, cukier, jałowiec, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i goździki. Niech marynata gotuje się przez 5 minut.
- Gdy marynata wystygnie, włóż do niej mięso (musi być całkowicie przykryte płynem). Zwykle obciążam mięso 2 głębokimi talerzami.
- Naczynie z zamarynowaną wołowiną przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej 3 dni (zwykle marynuję przez 4-5 dni), odwracaj mięso raz dziennie.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Mięso wyjmij z marynaty, osuszy, doprawić pieprzem i z każdej strony zrumień na rozgrzanym tłuszczu.
- Marynatę odcedź (zbierz). Warzywa i przyprawy przełóż na rozgrzaną patelnię, na której zrumieniłaś mięso na pieczeń. Smaż do odparowania. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz wino. Zagotuj, następnie utrzymuj wrzenie przez jescze 5 minu.
- Mięso przełóż do brytfanny. Polej zagotowaną marynatą z warzywami. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 2-3 godziny. W trakcie pieczenia obracaj mięso co najmniej 2 razy. W razie potrzeby dodając zachowaną marynatę.
- Po 1 godzinie pieczenia dodaj pokruszone kromki chleba.
- Upieczone mięso wyjmij. Odstaw na 15 minut. Następnie pokrój na plastry.
- Sos przecedź przez sito. Spróbuj i dopraw cukrem. Sos powinien być kwaśno-słodki. Podawaj z duszoną czerwoną kapustą i knedlami lub pyzami.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?