Pieczeń wołowa na kwaśno po niemiecku: przepis na soczystą wołowinę z sosem

Pieczeń wołowa na kwaśno po niemiecku
Autor: Shutterstock.com Pieczeń wołowa na kwaśno po niemiecku
łatwy
30 min
8

Pieczeń wołowa na kwaśno (niem. Sauerbraten) to tradycyjne danie kuchni niemieckiej. Wołowinę należy przed pieczeniem co najmniej dwie doby trzymać w kwaśnej marynacie. Jednak po upieczeniu mięso wołowe rozpływa się w ustach. To najlepszy patent na wołowinę. Szczególnie tańszą pręgę wołową. Wypróbuj łatwy przepis na wołowe pieczyste w obłędnym sosie! 

SKŁADNIKI

  • Na kwaśną marynatę do wołowiny:
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 liście laurowe
  • 4 jagody jałowca 
  • 2 goździki
  • 4 ziarna pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml octu 10%
  • 500 ml wody
  • Na pieczeń wołową na kwaśno z sosem:
  • 1,2 kg wołowiny na pieczeń, z udźca lub pręgi 
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 2 kromki ciemnego chleba
  • ½ butelki czerwonego wina
  • cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrój cebulę i marchewkę na duże kawałki. Wlej ocet do rondla, dolej 750 ml wody. Dodaj warzywa, sól, cukier, jałowiec, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i goździki. Niech marynata gotuje się przez 5 minut. 
  • Gdy marynata wystygnie, włóż do niej mięso (musi być całkowicie przykryte płynem). Zwykle obciążam mięso 2 głębokimi talerzami.
  • Naczynie z zamarynowaną wołowiną przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej 3 dni (zwykle marynuję przez 4-5 dni), odwracaj mięso raz dziennie.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Mięso wyjmij  z marynaty, osuszy, doprawić pieprzem i z każdej strony zrumień na rozgrzanym tłuszczu. 
  • Marynatę odcedź (zbierz). Warzywa i przyprawy przełóż na rozgrzaną patelnię, na której zrumieniłaś mięso na pieczeń. Smaż do odparowania. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz wino. Zagotuj, następnie utrzymuj wrzenie przez jescze 5 minu.
  • Mięso przełóż do brytfanny. Polej zagotowaną marynatą z warzywami. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 2-3 godziny. W trakcie pieczenia obracaj mięso co najmniej 2 razy. W razie potrzeby dodając zachowaną marynatę. 
  • Po 1 godzinie pieczenia dodaj pokruszone kromki chleba. 
  • Upieczone mięso wyjmij. Odstaw na 15 minut. Następnie pokrój na plastry. 
  • Sos przecedź przez sito. Spróbuj i dopraw cukrem. Sos powinien być kwaśno-słodki. Podawaj z duszoną czerwoną kapustą i knedlami lub pyzami
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?

Mięsa pieczone na Boże Narodzenie: 11 pomysłów na święta oraz 10 przepisów ekstra

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej