Oszczędne gołąbki z kiełbasą i pieczarkami

Oszczędne gołąbki z kiełbasą i pieczarkami
Autor: Shutterstock Smaczne gołąbki z kapką śmietany - danie idealne
średni
45 min
4

Gołąbki to danie uniwersalne. W zasadzie w liście kapusty można zawinąć wszystko. Pod warunkiem, że odpowiednio potrawę przyprawimy. Dlatego proponujemy oszczędne gołąbki z kiełbasą i pieczarkami - danie w którym można wykorzystać resztki kiełbas z lodówki, zwiędnięte pieczarki i czerstwe pieczywo. W duchu zero waste - czyli nie wyrzucamy, tylko twórczo przerabiamy!

Wypróbuj także inne przepisy na potrawy z kapustą:

Bigos z białej kapusty - danie w 30 minut

Biała kapusta duszona w śmietanie z kiełbasą 

Biała kapusta po bawarsku z kminkiem - ciepły dodatek do obiadu

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb, opłukać, zalać dużą ilością wrzącej wody, obgotować, aż liście zmiękną. Następnie kapustę wyjąć, oddzielić liście, ściąć grube nerwy, nie uszkadzając liści.
  • Bułkę namoczyć, odcisnąć, zemleć. 
  • Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić, usmażyć na maśle, wymieszać z bułką, kiełbasą pokrojoną w kostkę, posiekaną natką pietruszki, żółtkami i ubitą na sztywno pianą z białek, doprawić do smaku.
  • Na przygotowanych liściach ułożyć nadzienie, założyć brzegi liści do środka, zawinąć w rulony, ułożyć w naczyniu wyłożonym liśćmi kapusty, zalać śmietaną i dusić na małym ogniu do miękkości pod przykryciem. 
  • Podawać z kleksem śmietany i ziemniakami pureé
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej