Oszczędne gołąbki z kiełbasą i pieczarkami
2022-01-31
średni
45 min
4
Gołąbki to danie uniwersalne. W zasadzie w liście kapusty można zawinąć wszystko. Pod warunkiem, że odpowiednio potrawę przyprawimy. Dlatego proponujemy oszczędne gołąbki z kiełbasą i pieczarkami - danie w którym można wykorzystać resztki kiełbas z lodówki, zwiędnięte pieczarki i czerstwe pieczywo. W duchu zero waste - czyli nie wyrzucamy, tylko twórczo przerabiamy!
Wypróbuj także inne przepisy na potrawy z kapustą:
Bigos z białej kapusty - danie w 30 minut
Biała kapusta duszona w śmietanie z kiełbasą
Biała kapusta po bawarsku z kminkiem - ciepły dodatek do obiadu
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 główka kapusty na gołąbki
- 100 g czerstwej bułki Zobacz także: Przepisy, jak wykorzystać czerstwe pieczywo
- 200 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 200 g kiełbasy szynkowej lub inne parzonej wędliny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko rozmiar L lub 2 jajka rozmiar S z wolnego wybiegu
- 0,5 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- 200 ml śmietany 12% lub mleka lub bulionu warzywnego oraz jeszcze 50 ml do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb, opłukać, zalać dużą ilością wrzącej wody, obgotować, aż liście zmiękną. Następnie kapustę wyjąć, oddzielić liście, ściąć grube nerwy, nie uszkadzając liści.
- Bułkę namoczyć, odcisnąć, zemleć.
- Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokroić, usmażyć na maśle, wymieszać z bułką, kiełbasą pokrojoną w kostkę, posiekaną natką pietruszki, żółtkami i ubitą na sztywno pianą z białek, doprawić do smaku.
- Na przygotowanych liściach ułożyć nadzienie, założyć brzegi liści do środka, zawinąć w rulony, ułożyć w naczyniu wyłożonym liśćmi kapusty, zalać śmietaną i dusić na małym ogniu do miękkości pod przykryciem.
- Podawać z kleksem śmietany i ziemniakami pureé
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?