Opiekany kurczak w sosie cytrynowym
2021-03-29
łatwy
90 min
4
To bardzo aromatyczna wersja kurczaka. Opiekane w cytrynowym sosie mięso jest soczyste i lekkie w smaku, orzeźwiające. Wypróbuj z ryżem lub frytkami i sałatką ze świeżych warzyw.
SKŁADNIKI
- 1 podzielony na części kurczak
- 1-2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny lub 3 łyżki soku z rabarbaru
- sól i pieprz
- masło
- Sos:
- 1 łyżka soku z cytryny lub rabarbaru
- 2 łyżki oliwy
- pół łyżeczki mielonej gorczycy
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z solą i pieprzem i dokładnie wymieszać na pastę.
- Pastą natrzeć kurczaka i odstawić na 2-3 godziny.
- Przygotować sos: w małym garnuszku wymieszać oliwę i sok, dodać sól, gorczycę i tymianek. Gotować na małym ogniu 2 min.
- Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym podłożyć nieco masła i polać sosem. Piec w temperaturze 200 stopni. Od czasu do czasu przekręcać kawałki mięsa i polewać sosem.
- Piec na złoty kolor.