Najlepsze bułki do hot dogów. Prosty przepis na domowy fast food
Dieta wegetariańska
Gotowe bułki do hot dogów bez problemu można kupić w większości sklepów. Niestety ich skład może budzić wiele wątpliwości, dlatego warto skorzystać z tego sprawdzonego przepisu i upiec je własnoręcznie. Przepis nie jest skomplikowany, a wrażenia smakowe są po prostu obłędne. Oto prosty przepis na najlepsze bułki do hot dogów.
Z czego zrobić bułki do hot dogów?
Najlepsze i mega puszyste bułki do hot dogów robi się z łatwo dostępnych składników. Są w sklepach przez cały rok, dlatego podłużne bułeczki można piec bez względu na pogodę za oknem. Warto pamiętać, że przygotowuje się je z ciasta drożdżowego, które rządzi się swoimi prawami. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto potrzebuje także czasu, aby pięknie wyrosło.
Lista składników, z których robi się ciasto na bułki do hot dogów, nie jest długa. Została podzielona na dwie części. Pierwszą z nich stanową produkty do kleiku tangzhong. To właśnie ta pasta sprawia, że bułki mają przyjemną konsystencję i dłużej zachowują świeżość. Druga część listy składników to produkty, z których robi się ciasto drożdżowe na bułki do hot dogów.
Jak zrobić bułki do hot dogów?
Przepis na domowe bułki, które można wykorzystać do zrobienia pysznych hot dogów, nie jest skomplikowany. Dobrze jest mieć nieco więcej czasu, ponieważ bułki potrzebują go, aby wyrosnąć. Z podanych w przepisie proporcji składników upieczecie dziesięć pysznych i puszystszych bułeczek idealnych do domowych hot dogów.
Jak więc przygotować miękkie i puszyste bułki do hot dogów? Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu, a obłędne domowe bułki udadzą się na piątkę z plusem już za pierwszym razem.
- 1. krok – przygotowanie kleiku tangzhong
- 2. krok – przygotowanie ciasta na bułki i odstawienie do wyrośnięcia
- 3. krok – podzielenie, rozwałkowanie i uformowanie ciasta na bułki do hot dogów, odstawienie do wyrośnięcia
- 4. krok – upieczenie bułek do hot dogów w piekarniku
Jak długo piec bułki do hot dogów?
Przygotowane według tego przepisu pyszne i maślane bułki do hot dogów piecze się w piekarniku. Układa się je obok siebie w formie wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. W czasie pieczenia bułeczki jeszcze urosną i połączą się. Należy go wcześniej nagrzać do 180 stopni C. Czas pieczenia wynosi około 25 minut. Upieczone i ostudzone bułki do hot dogów można zamrozić.
SKŁADNIKI
- kleik tangzhong:
- 100 g wody
- 25 g mąki pszennej typ 500-550
ciasto:- 510 g mąki pszennej
- 250 ml letniego mleka
- 60 g miękkiego masła
- 40 g mleka w proszku
- 20 g cukru
- 10 g soli
- 8 g drożdży instant
- 2 jajka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować kleik. Do rondelka przelać wodę i wyspać mąkę. Podgrzewać i mieszać, aż powstanie bardzo gęsta pasta. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Do misy miksera przesypać mąkę, mleko w proszku, cukier, sól i drożdże. Wlać wodę, wbić jajko i dodać kleik. Zmiksować na gładkie ciasto.
- Do ciasta stopniowo dodawać pokrojone na mniejsze kawałki masło i wyrabiać do połączenia składników.
- Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.
- Ciasto podzielić na 10 równych kawałków. Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt. Zwinąć w rulon i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Układać obok siebie w niewielkich ostępach.
- Formę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
- Podawać do hot dogów, kanapek czy jako dodatek do innych dań.