Miękkie i soczyste żeberka z piekarnika, że palce lizać. Ten przepis nie ma sobie równych

pieczone żeberka
Autor: Shutterstock Sekretem smaku tych pieczonych żeberek jest aromatyczna marynata.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Pieczone żeberka przyrządzone według tego sprawdzonego przepisu są pyszne, aromatyczne i niezwykle miękkie. Ich przygotowanie jest łatwe, a za oryginalny smak odpowiada sekretna marynata na bazie oliwy z oliwek. Przepis na pieczone żeberka jest niezwykle prosty i nie zabiera dużo czasu. Jak więc zrobić mięciutkie żeberka? Wystarczy wybrać ten łatwy przepis, a żeberka z piekarnika wyjdą na medal.

Z czego zrobić marynatę do żeberek?

Pyszne i miękkie żeberka pieczone w piekarniku przyrządza się z kilku składników. Wszystkie produkty są łatwo dostępne bez względu na porę roku, a ich cena nie jest wygórowana. Sekretem ich smaku jest marynata, która nadaje smaku, aromatu i koloru. Żeberka powinny spędzić w niej minimum dwie godziny, ale smaczniejsze będą po całej nocy leżakowania w oliwie z oliwek i przyprawach.

Co więc jest potrzebne, aby przygotować doskonałe żeberka z piekarnika? Na liście składników potrzebnych do upieczenia pysznych i miękkich żeberek z piekarnika znalazły się takie produkty jak:

  • żeberka wieprzowe
  • cebula
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy – sól, pieprz, słodka papryka, chili

Jak zrobić dobre żeberka pieczone w piekarniku?

Przepis na wyśmienite, miękkie i soczyste żeberka upieczone w piekarniku nie jest trudny. Postępując według niego danie uda się już za pierwszym razem.

Jak więc upiec żeberka w piekarniku, żeby nie były suche? Przepis został podzielony na kilka prostych i dość szybkich czynności.

  • 1. krok – przygotowanie marynaty do żeberek
  • 2. krok – natarcie żeberek marynatą i wymieszanie ich z cebulą
  • 3. krok – upieczenie żeberek w piekarniku

Ile czasu muszą się piec żeberka w piekarniku?

Nie tylko marynata odpowiada za dokonały smak miękkich żeberek. Ważne jest także pieczenie. To proces, który podzielony jest na dwa etapy. Najpierw żeberka piecze się pod folią aluminiową przez godzinę w temperaturze 180 stopni C. Następnie zwiększa się temperaturę do 200 stopni C, zdejmuje się przykrycie, wlewa trochę wody i dopieka żeberka przez 40 minut. Dzięki temu pieczone żeberka są nie tylko pyszne i aromatyczne. Mięso jest miękkie i soczyste.

SKŁADNIKI

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 cebule
  • 1/2 szklanki wody

  • marynata:
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • szczypta mielonego chili
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żeberka podzielić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski.
  • Czosnek posiekać, a następnie zmielić ze szczyptą soli na pastę. Wlać oliwę z oliwek. Doprawić słodką papryką, chili i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Marynatę przelać do miski z żeberkami i dokładnie natrzeć mięso.
  • Dodać pokrojoną w piórka 1 cebulę i wymieszać.
  • Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny lub całą noc.
  • Drugą cebulę pokroić w piórka i ułożyć ją na dnie formy do zapiekania. Na cebuli ułożyć żeberka.
  • Formę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 1 godziny.
  • Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 200 stopni C. Zdjąć folię aluminiową, wlać 1/2 szklanki wody i piec około 40 minut, aż żeberka zaczną się rumienić.
  • Podawać na ciepło z ulubionym sosem, pieczonymi ziemniakami i chrupiącą surówką.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej