Miękkie i soczyste żeberka z piekarnika, że palce lizać. Ten przepis nie ma sobie równych
Dieta bezglutenowa
Pieczone żeberka przyrządzone według tego sprawdzonego przepisu są pyszne, aromatyczne i niezwykle miękkie. Ich przygotowanie jest łatwe, a za oryginalny smak odpowiada sekretna marynata na bazie oliwy z oliwek. Przepis na pieczone żeberka jest niezwykle prosty i nie zabiera dużo czasu. Jak więc zrobić mięciutkie żeberka? Wystarczy wybrać ten łatwy przepis, a żeberka z piekarnika wyjdą na medal.
Z czego zrobić marynatę do żeberek?
Pyszne i miękkie żeberka pieczone w piekarniku przyrządza się z kilku składników. Wszystkie produkty są łatwo dostępne bez względu na porę roku, a ich cena nie jest wygórowana. Sekretem ich smaku jest marynata, która nadaje smaku, aromatu i koloru. Żeberka powinny spędzić w niej minimum dwie godziny, ale smaczniejsze będą po całej nocy leżakowania w oliwie z oliwek i przyprawach.
Co więc jest potrzebne, aby przygotować doskonałe żeberka z piekarnika? Na liście składników potrzebnych do upieczenia pysznych i miękkich żeberek z piekarnika znalazły się takie produkty jak:
- żeberka wieprzowe
- cebula
- czosnek
- oliwa z oliwek
- przyprawy – sól, pieprz, słodka papryka, chili
Jak zrobić dobre żeberka pieczone w piekarniku?
Przepis na wyśmienite, miękkie i soczyste żeberka upieczone w piekarniku nie jest trudny. Postępując według niego danie uda się już za pierwszym razem.
Jak więc upiec żeberka w piekarniku, żeby nie były suche? Przepis został podzielony na kilka prostych i dość szybkich czynności.
- 1. krok – przygotowanie marynaty do żeberek
- 2. krok – natarcie żeberek marynatą i wymieszanie ich z cebulą
- 3. krok – upieczenie żeberek w piekarniku
Ile czasu muszą się piec żeberka w piekarniku?
Nie tylko marynata odpowiada za dokonały smak miękkich żeberek. Ważne jest także pieczenie. To proces, który podzielony jest na dwa etapy. Najpierw żeberka piecze się pod folią aluminiową przez godzinę w temperaturze 180 stopni C. Następnie zwiększa się temperaturę do 200 stopni C, zdejmuje się przykrycie, wlewa trochę wody i dopieka żeberka przez 40 minut. Dzięki temu pieczone żeberka są nie tylko pyszne i aromatyczne. Mięso jest miękkie i soczyste.
SKŁADNIKI
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 cebule
- 1/2 szklanki wody
marynata:- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- szczypta mielonego chili
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żeberka podzielić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski.
- Czosnek posiekać, a następnie zmielić ze szczyptą soli na pastę. Wlać oliwę z oliwek. Doprawić słodką papryką, chili i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Marynatę przelać do miski z żeberkami i dokładnie natrzeć mięso.
- Dodać pokrojoną w piórka 1 cebulę i wymieszać.
- Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny lub całą noc.
- Drugą cebulę pokroić w piórka i ułożyć ją na dnie formy do zapiekania. Na cebuli ułożyć żeberka.
- Formę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 1 godziny.
- Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 200 stopni C. Zdjąć folię aluminiową, wlać 1/2 szklanki wody i piec około 40 minut, aż żeberka zaczną się rumienić.
- Podawać na ciepło z ulubionym sosem, pieczonymi ziemniakami i chrupiącą surówką.