Kurczak w sosie śmietankowym na smaczny i szybki obiad
Dieta bezglutenowa
Dania z sosem śmietanowym wydają się wyszukane i szczerze mówiąc trochę onieśmielające. Jednak ten przepis na kurczaka w sosie śmietankowym to zmieni! Soczyste kawałki piersi kurczaka skąpane w kremowym, aksamitnym sosie smakują niesamowicie. Chociaż ma „fantazyjny” wygląd, nie ma łatwiejszej receptury na smaczny i szybki obiad. Kiedy piszę łatwe, naprawdę mam na myśli łatwe! Do dzieła!
Kilka ważnych wskazówek, jak przygotować kurczaka w sosie śmietankowym
♦ Przygotuj wszystko przed rozpoczęciem gotowania - gorąco polecam przygotowanie i zmierzenie wszystkiego do przepisu przed rozpoczęciem gotowania. Ponieważ przygotowanie kurczaka w sosie śmietankowym zajmuje łącznie tylko 20 minut, czas przestoju na posiekanie lub przygotowanie podczas gotowania jest bardzo krótki. Jeśli wszystko przygotujesz wcześniej, gotowanie pójdzie znacznie lepiej i szybciej!
♦ Użyj cienkich plastrów z piersi kurczaka - to naprawdę ważne. Ponieważ w całości gotujemy to danie na patelni, a nie wykańczamy w piekarniku, kurczak musi być pokrojony na kawałki tak małe, aby mięso ugotowało się w środku. Możesz pokroić pierś kurczaka na kilka sposobów:
- Pierś z kurczaka pokrój poziomo, tak aby była połowę cieńsza
- Zbij pierś kurczaka tłuczkiem do mięsa
- Kup wstępnie pokrojoną cienką pierś z kurczaka w sklepie
♦ Zacznij od bardzo gorącej patelni - rozgrzej patelnię i oliwę przed przystąpieniem do smażenia kurczaka. Gorąca patelnia to podstawa, jeśli chcesz ładnie zrumienić mięso. Szybkie obsmażenie zatrzymuje soki w środku mięsa, jak i dodaje warstwę karmelizacji na zewnętrznej stronie mięsa, która jest pełna smaku.
♦ Obserwuj ciepło - różne typy palników w różny sposób ogrzewają dno patelni. Również różne patelnie w różny sposób przewodzą ciepło. Znajomość swojego sprzętu bardzo ułatwia gotowanie. Po rozgrzaniu patelni i pierwszym obsmażeniu, zawsze zmniejszam ogień do średniego. Musisz obserwować i eksperymentować ze swoją płytą grzewczą i garnkami. Jeśli palnik jest za mały, zwiększ ogień. Jeśli duży, smaż na mniejszym ogniu.
SKŁADNIKI
- Na kurczaka w sosie śmietankowym:
- 1 kg piersi kurczaka bez kości, bez skóry, pokrojonej na cienkie kotlety
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Na sos śmietankowy:
- 1 łyżka masła
- 400-450 g pieczarek w plasterkach
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szklanki (500 ml) śmietany kremówki 30% lub 36% tłuszczu
- 1/2 szklanki startego parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Plastry piersi kurczaka oprósz z obu stron czosnkiem, solą i pieprzem.
- Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Gdy olej jest gorący, włóż na patelnię plastry z piersi kurczaka. Smaż przez 3-4 minuty z każdej strony.
- Zdejmij kurczaka z patelni i odstaw na bok. Rozpuść masło na patelni, a następnie dodaj grzyby, czosnek i dodatkowe 1/2 łyżeczki soli. Smaż na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż grzyby zmiękną i nieco się skurczą, a uwolniony z nich płyn odpruje. Potrzeba na to około 4-6 minut.
- Dodaj śmietanę i parmezan na patelnię. Mieszaj do połączenia. Doprowadź do wrzenia, gotując przez 2 minuty na większym ogniu. Cały czas mieszaj. Następnie zmniejsz ogień.
- Piersi kurczaka włóż z powrotem do kremowego sosu grzybowego i duś na wolnym ogniu przez 3-5 minut lub do zgęstnienia sosu.