Kurczak tikka masala - sprawdzony przepis na kurczaka w indyjskim stylu

2021-09-01
Marek Lewoc
Kurczak tikka masala - przepis na kurczaka w indyjskim stylu
Autor: Shutterstock Kurczak tikka masala to doskonałe danie na imprezę, rodzinny obiad ( o ile wszyscy lubią pikantną kuchnię). Smakuje wyśmienicie, można go wcześniej przygotować, a zawarte w nim przyprawy rozgrzewają i poprawiają odporność.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Kurczak tikka masala to znakomity gulasz drobiowy. Choć potrawa jest dziś obowiązkową pozycją w menu indyjskich restauracji, tak naprawdę powstała w Wielkiej Brytanii. Jej przyrządzenie nie powinno być problemem nawet dla początkującego kucharza.

Kuchenne przenikanie

Kurczak tikka masala to przykład międzykulturowych wpływów w kuchni. Tak przyrządzony kurczak wszedł już do klasyki kuchni brytyjskiej, a jego receptura oparta na tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Sekret tej potrawy tkwi w specjalnej mieszance przypraw oraz w jogurtowej marynacie do mięsa. Sos powinien być pikantny, ale jeżeli nie gustujesz w ostrych smakach, przy jego przyrządzaniu ogranicz ilość przypraw, przede wszystkim imbiru i papryczki chilli.

Przyprawy do tikka masala

Aby przygotować domową mieszankę przypraw do kurczaka tikka masala wymieszaj:

  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 
  • 2 łyżeczki mielonego kminu
  • 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

SKŁADNIKI

  • 3 średniej wielkości piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 400 g pomidorów z puszki lub 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml śmietanki kremówki lub mleka kokosowego
  • olej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól
  • garść świeżej kolendry
  • garść płatków migdałowych
  • Na jogurtową zaprawę do mięsa:
  • 200 g tłustego jogurtu naturalnego
  • sok z ½ cytryny lub z 1 limonki
  • 1 papryczka chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego korzenia imbiru
  • 2 łyżki indyjskiej przyprawy garam masala lub domowej mieszanki 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować mieszankę przypraw. Czosnek i chilli drobno posiekać, połączyć z pozostałymi przyprawami. Rozgrzać w garnku 2 łyżki oliwy, wrzucić przyprawy i podsmażyć krótko, szybko mieszając.
  • Kurczaka pokroić na niewielkie kawałki. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny lub limonki, doprawić połową mieszanki przypraw. Tak przygotowanym jogurtem zalać kurczaka i wymieszać, aby każdy kawałek mięsa był nim dobrze pokryty. Mięso wstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny.
  • Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać łyżkę masła i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę oraz pozostałą połowę mieszanki przypraw.
  • Gdy cebula się zeszkli, dodać kawałki kurczaka i smażyć, dopóki się nie zrumienią.
  • Dodać pomidory lub koncentrat i dusić całość kilka minut, a następnie wlać śmietanę lub lepiej mleczko kokosowe.
  • Gotować bez przykrycia, aż całość zgęstnieje. Doprawić do smaku solą.
  • Na osobnej suchej patelni uprażyć płatki migdałowe, do lekkiego zrumienienia.
  • Sos posypać posiekaną kolendrą, prażonymi migdałami i podać z ugotowanym na sypko ryżem lub z podgrzanymi w piekarniku lub na suchej patelni indyjskimi chlebkami naan.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Marek Lewoc