Kurczak tikka masala - aromatyczne i rozgrzewające danie w indyjskim stylu
Kurczak tikka masala to znakomity gulasz drobiowy. Choć potrawa jest dziś obowiązkową pozycją w menu indyjskich restauracji, tak naprawdę powstała w Wielkiej Brytanii. Jej przyrządzenie nie powinno być problemem nawet dla początkującego kucharza.
i
Dieta bezglutenowa
Charakterystyka kurczaka tikka masala
Kurczak tikka masala to popularne danie kuchni indyjskiej, które zdobyło dużą popularność na całym świecie. Oto kilka charakterystycznych cech tikka masala:
- Składniki tikka: danie zazwyczaj rozpoczyna się od przygotowania kurczaka tikka, czyli kawałków kurczaka marynowanych w mieszance jogurtu i przypraw, takich jak kurkuma, kumin, pieprz cayenne, kardamon i imbir. Kurczak jest następnie grillowany, pieczony lub smażony.
- Sos masala: kluczowym elementem dania jest sos masala, który nadaje mu intensywny smak i konsystencję. Sos ten jest zazwyczaj przygotowywany na bazie pomidorów, cebuli, czosnku, imbiru, a także różnych przypraw, takich jak garam masala, kumin, kolendra, kurkuma, kardamon i inne.
- Konsystencja sosu: sos masala jest gęsty i pełen aromatycznych przypraw. Może zawierać również śmietanę, jogurt lub mleko kokosowe, co nadaje potrawie kremową konsystencję.
- Aromat i smak: tikka masala charakteryzuje się intensywnym, bogatym aromatem i wyważonym smakiem, który łączy pikantność, słodycz i delikatną kwaskowatość.
- Podawanie z ryżem lub chlebem naan: tikka masala jest często podawana z ryżem basmati lub chlebem naan. Te dodatki pomagają złagodzić pikantność dania.
Kurczak tikka masala to przykład międzykulturowych wpływów w kuchni. Tak przyrządzony kurczak wszedł już do klasyki kuchni brytyjskiej, a jego receptura oparta na tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Sekret tej potrawy tkwi w specjalnej mieszance przypraw oraz w jogurtowej marynacie do mięsa. Sos powinien być pikantny, ale jeżeli nie gustujesz w ostrych smakach, przy jego przyrządzaniu ogranicz ilość przypraw, przede wszystkim imbiru i papryczki chilli.
Przyprawy do tikka masala
Aby przygotować domową mieszankę przypraw do kurczaka tikka masala wymieszaj:
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżeczki mielonego kminu
- 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
SKŁADNIKI
- 3 średniej wielkości piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 400 g pomidorów z puszki lub 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 ml śmietanki kremówki lub mleka kokosowego
- olej
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól
- garść świeżej kolendry
- garść płatków migdałowych
- Na jogurtową zaprawę do mięsa:
- 200 g tłustego jogurtu naturalnego
- sok z ½ cytryny lub z 1 limonki
- 1 papryczka chili
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki startego korzenia imbiru
- 2 łyżki indyjskiej przyprawy garam masala lub domowej mieszanki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować mieszankę przypraw. Czosnek i chilli drobno posiekać, połączyć z pozostałymi przyprawami. Rozgrzać w garnku 2 łyżki oliwy, wrzucić przyprawy i podsmażyć krótko, szybko mieszając.
- Kurczaka pokroić na niewielkie kawałki. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny lub limonki, doprawić połową mieszanki przypraw. Tak przygotowanym jogurtem zalać kurczaka i wymieszać, aby każdy kawałek mięsa był nim dobrze pokryty. Mięso wstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny.
- Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać łyżkę masła i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę oraz pozostałą połowę mieszanki przypraw.
- Gdy cebula się zeszkli, dodać kawałki kurczaka i smażyć, dopóki się nie zrumienią.
- Dodać pomidory lub koncentrat i dusić całość kilka minut, a następnie wlać śmietanę lub lepiej mleczko kokosowe.
- Gotować bez przykrycia, aż całość zgęstnieje. Doprawić do smaku solą.
- Na osobnej suchej patelni uprażyć płatki migdałowe, do lekkiego zrumienienia.
- Sos posypać posiekaną kolendrą, prażonymi migdałami i podać z ugotowanym na sypko ryżem lub z podgrzanymi w piekarniku lub na suchej patelni indyjskimi chlebkami naan.