Kurczak tikka masala - aromatyczne i rozgrzewające danie w indyjskim stylu

2024-01-16
Marek Lewoc
Kurczak tikka masala - przepis na kurczaka w indyjskim stylu
Autor: Shutterstock Kurczak tikka masala to doskonałe danie na imprezę, rodzinny obiad ( o ile wszyscy lubią pikantną kuchnię). Smakuje wyśmienicie, można go wcześniej przygotować, a zawarte w nim przyprawy rozgrzewają i poprawiają odporność.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Kurczak tikka masala to znakomity gulasz drobiowy. Choć potrawa jest dziś obowiązkową pozycją w menu indyjskich restauracji, tak naprawdę powstała w Wielkiej Brytanii. Jej przyrządzenie nie powinno być problemem nawet dla początkującego kucharza.

Charakterystyka kurczaka tikka masala

Kurczak tikka masala to popularne danie kuchni indyjskiej, które zdobyło dużą popularność na całym świecie. Oto kilka charakterystycznych cech tikka masala:

  • Składniki tikka: danie zazwyczaj rozpoczyna się od przygotowania kurczaka tikka, czyli kawałków kurczaka marynowanych w mieszance jogurtu i przypraw, takich jak kurkuma, kumin, pieprz cayenne, kardamon i imbir. Kurczak jest następnie grillowany, pieczony lub smażony.
  • Sos masala: kluczowym elementem dania jest sos masala, który nadaje mu intensywny smak i konsystencję. Sos ten jest zazwyczaj przygotowywany na bazie pomidorów, cebuli, czosnku, imbiru, a także różnych przypraw, takich jak garam masala, kumin, kolendra, kurkuma, kardamon i inne.
  • Konsystencja sosu: sos masala jest gęsty i pełen aromatycznych przypraw. Może zawierać również śmietanę, jogurt lub mleko kokosowe, co nadaje potrawie kremową konsystencję.
  • Aromat i smak: tikka masala charakteryzuje się intensywnym, bogatym aromatem i wyważonym smakiem, który łączy pikantność, słodycz i delikatną kwaskowatość. 
  • Podawanie z ryżem lub chlebem naan: tikka masala jest często podawana z ryżem basmati lub chlebem naan. Te dodatki pomagają złagodzić pikantność dania.

Kurczak tikka masala to przykład międzykulturowych wpływów w kuchni. Tak przyrządzony kurczak wszedł już do klasyki kuchni brytyjskiej, a jego receptura oparta na tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Sekret tej potrawy tkwi w specjalnej mieszance przypraw oraz w jogurtowej marynacie do mięsa. Sos powinien być pikantny, ale jeżeli nie gustujesz w ostrych smakach, przy jego przyrządzaniu ogranicz ilość przypraw, przede wszystkim imbiru i papryczki chilli.

Przyprawy do tikka masala

Aby przygotować domową mieszankę przypraw do kurczaka tikka masala wymieszaj:

  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 
  • 2 łyżeczki mielonego kminu
  • 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

SKŁADNIKI

  • 3 średniej wielkości piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 400 g pomidorów z puszki lub 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml śmietanki kremówki lub mleka kokosowego
  • olej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól
  • garść świeżej kolendry
  • garść płatków migdałowych
  • Na jogurtową zaprawę do mięsa:
  • 200 g tłustego jogurtu naturalnego
  • sok z ½ cytryny lub z 1 limonki
  • 1 papryczka chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego korzenia imbiru
  • 2 łyżki indyjskiej przyprawy garam masala lub domowej mieszanki 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować mieszankę przypraw. Czosnek i chilli drobno posiekać, połączyć z pozostałymi przyprawami. Rozgrzać w garnku 2 łyżki oliwy, wrzucić przyprawy i podsmażyć krótko, szybko mieszając.
  • Kurczaka pokroić na niewielkie kawałki. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny lub limonki, doprawić połową mieszanki przypraw. Tak przygotowanym jogurtem zalać kurczaka i wymieszać, aby każdy kawałek mięsa był nim dobrze pokryty. Mięso wstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny.
  • Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać łyżkę masła i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę oraz pozostałą połowę mieszanki przypraw.
  • Gdy cebula się zeszkli, dodać kawałki kurczaka i smażyć, dopóki się nie zrumienią.
  • Dodać pomidory lub koncentrat i dusić całość kilka minut, a następnie wlać śmietanę lub lepiej mleczko kokosowe.
  • Gotować bez przykrycia, aż całość zgęstnieje. Doprawić do smaku solą.
  • Na osobnej suchej patelni uprażyć płatki migdałowe, do lekkiego zrumienienia.
  • Sos posypać posiekaną kolendrą, prażonymi migdałami i podać z ugotowanym na sypko ryżem lub z podgrzanymi w piekarniku lub na suchej patelni indyjskimi chlebkami naan.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Marek Lewoc