Kurczak po prowansalsku. Miękkie i soczyste mięso w obłędnym sosie
                  Dieta bezglutenowa
Kurczak po prowansalsku to pyszne i eleganckie danie, które zachwyca smakiem i aromatem. Sekretem smaku tego dania jest pyszny sos przygotowany na bazie czerwonego wina. Przepis pochodzi z kuchni francuskiej, ale kurczaka bez problemu można w ten sposób przyrządzić w domu. Składniki są łatwo dostępne przez cały rok, a przepis jest prosty. Sprawdźcie przepis na kurczaka po prowansalsku i poczujcie smak francuskiej kuchni.
Kurczak po prowansalsku – składniki
Z czego zrobić kurczaka po prowansalsku? Lista potrzebnych składników jest krótka. Chociaż przepis pochodzi z kuchni francuskiej, wszystkie produkty są do kupienia w polskich sklepach. Nie trzeba ich szukać w delikatesach czy sklepach z produktami kuchni świata. Co więc jest potrzebne, aby przyrządzić obłędnego kurczaka po prowansalsku?
- kawałki kurczaka
 - czerwone wino
 - passata pomidorowa
 - cebula
 - przyprawy – sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, czosnek
 - oliwa z oliwek
 
Jak zrobić kurczaka po prowansalsku?
Przepis na to pyszne danie kuchni francuskiej nie jest trudny i bez problemu można je zrobić w domu. Najpierw należy obsmażyć kawałki kurczaka. Na tej samej patelni smaży się cebulę i czosnek, a następnie wlewa czerwone wino. Kiedy sos nieco odparuje, wlewa się passatę pomidorową i dodaje wszystkie przyprawy. Do sosu wkłada się kawałki kurczaka i dusi potrawę około 20 minut. W tym czasie mięso stanie się miękkie, pozostanie soczyste i nabierze obłędnego smaku.
Jak podawać kurczaka po prowansalsku?
Kurczak po prowansalsku w sosie z czerwonego wina to danie eleganckie, które sprawdzi się na wiele różnych okazji. Dzięki temu, że robi się je tak łatwo i szybko, soczystego kurczaka we francuskim smaku można przyrządzić nawet w ciągu zwykłego tygodnia. To również pomysł na świąteczny obiad.
Kurczak po prowansalsku pysznie smakuje z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami. Sprawdzą się też warzywa jak szparagi, fasolka szparagowa czy puree z kalafiora. Doskonałym dodatkiem zapewniającym sytość jest ryż. Do kurczaka w prowansalskim stylu warto zaserwować kolorową sałatę z sosem winegret.
SKŁADNIKI
- 1 kg kurczaka w kawałkach
 - 1 i 1/2 szklanki passaty pomidorowej
 - 1/2 szklanki czerwonego wina
 - 1 łyżka oliwy z oliwek
 - 1 mała cebula
 - 4 posiekane ząbki czosnku
 - 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
 - 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
 - sól, pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kawałki kurczaka doprawić solą i pieprzem z każdej strony.
 - Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Smażyć na nim kawałki kurczaka, aż zacznie się rumienić. Przełożyć na deskę.
 - Na tej samej patelni smażyć pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
 - Wlać wino i dusić 2 minuty.
 - Wlać passatę pomidorową i dodać wszystkie przyprawy. Wymieszać.
 - Do sosu włożyć obsmażone kawałki kurczaka i dusić około 20 minut.
 - Podawać na gorąco z ziemniakami i kolorową sałatą z sosem winegret.