Kurczak po francusku. Niby filet w panierce, a jednak mielone

Kurczak po francusku. Niby filet w panierce, a jednak mielone
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Jeżeli myślisz, że pierś z kurczaka zawsze smakuje tak samo, czas to zmienić. Zapraszamy do odkrycia zupełnie innego oblicza tego popularnego składnika. Przedstawiamy przepis na francuskie kotlety drobiowe. To idealna propozycja dla wszystkich, którzy poszukują oryginalnych, a jednocześnie prostych rozwiązań w kuchni.

Chociaż nazwa może kojarzyć się z tradycyjnymi kotletami mielonymi czy filetem w panierce, kotlety francuskie drobiowe to coś zupełnie innego. To połączenie delikatnego mięsa drobiowego z wyraźnymi akcentami francuskich składników, które nadają im charakterystycznego smaku.

Filet z kurczaka. Niby taki sam, a jednak inny

Kluczem staje się tutaj musztarda francuska, która jest sercem tego przepisu. Jej intensywny, ale jednocześnie delikatny smak doskonale komponuje się z drobiem, nadając mu głęboki, niepowtarzalny charakter. Kotlety francuskie drobiowe to prawdziwa kulinarna rewolucja w świecie drobiu. Proste w przygotowaniu, ale jednocześnie pełne smaku i aromatu. Warto dać się zaskoczyć i podać pierś z kurczaka w zupełnie nowej odsłonie. Przy smaku musztardy francuskiej i szczypiorku nie ma bata – to po prostu musi smakować! Skosztuj i przekonaj się sam.

Jeśli jesteś fanem piersi z kurczaka, polecamy również:

Piersi kurczaka w sosie śmietanowym z koperkiem

Doskonale soczysta pierś kurczaka z piekarnika

Filet z piersi kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym

SKŁADNIKI

  • pół kilograma filetów z piersi kurczaka - 500 g
  • 2 duże jajka
  • 2 czubate łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • pełna łyżka musztardy francuskiej
  • mały pęczek szczypiorku
  • przyprawy: płaska łyżeczka soli i pieprzu, szczypta chili
  • 4 łyżki oleju roślinnego do usmażenia kotletów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od dokładnego umycia filetów z piersi kurczaka. Osusz je starannie ręcznikiem papierowym.

    Usuń wszelkie niepożądane chrząstki oraz włókna.

    Pokrój gotowe filety na drobne kawałki, nie większe niż 1 cm. Jeśli wolisz, możesz także drobno posiekać mięso nożem, co uczyni kotlety bardziej zwartymi i jednolitymi.

    Dokładnie umyj szczypior, a następnie posiekaj go na drobne kawałki.

    W osobnej misce dokładnie wymieszaj: dwa duże jajka, 2 czubate łyżki mąki, 2 pełne czubate łyżki śmietany, pełną łyżkę musztardy francuskiej oraz wybrane przez siebie przyprawy.

    Przełóż do tej miski posiekane wcześniej mięso i szczypiorek. Dokładnie wymieszaj składniki, a następnie odstaw na kilka minut, aby masa nabrała odpowiedniej konsystencji.

    Przygotuj patelnię. Dobrze ją nagrzej i dodaj odpowiednią ilość oleju.

    Używając łyżki stołowej, nakładaj porcje masy mięsnej na gorącą patelnię. Ze względu na konsystencję masy, zalecane jest nakładanie jej łyżką. Dla jednego kotleta użyj około 1,5 łyżki masy.

    Smaż kotlety na średniej mocy palnika, po około 2,5-3 minut z każdej strony.
  • Po usmażeniu, przełóż kotlety na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej