Kurczak piccata. Włoski sposób na pierś z kurczaka
2022-11-09
łatwy
25 min
4
Kurczak piccata to pyszne i łatwe do przygotowania danie we włoskim stylu. Idealne na odświętne okazje i na co dzień. Neutralne w smaku mięso kurczaka nabiera charakteru dzięki dodatkowi kaparów i soku z cytryny.
SKŁADNIKI
- podwójna pierś z kurczaka (ok .500 g)
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki masła klarowanego
- 100 g śmietanki 30%
- 4 łyżki kaparów w zalewie
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 4 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie świeża pietruszka do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś pokroić na cienkie plastry (jak na kotlety do panierowania) i delikatnie rozbić tłuczkiem na grubość ok. 1 cm.
- Każdy kawałek kurczaka oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Następnie obtoczyć mięso w mące. Na patelni rozpuścić masło i usmażyć kotlety na złoty kolor, ok.2-3 minuty z każdej strony.
- Usmażone mięso zdjąć na osobny talerz, a na patelnię wlać białe wino. Kiedy zacznie się gotować, wymieszać porządnie, dodać śmietankę i kapary. Redukować sos na małym ogniu, aż zgęstnieje i stanie się gładki. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny. W tym momencie należy spróbować sosu i ewentualnie doprawić do smaku (solą, pieprzem lub większą ilością soku z cytryny).
- Do zredukowanego sosu ponownie dodać kurczaka i podgrzewać jeszcze przez 2-3 minuty.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Zobacz nasz inny przepis na pierś z kurczaka