Kurczak piccata. Włoski sposób na pierś z kurczaka

Kurczak  piccata. Włoski sposób na pierś z kurczaka
Autor: Shutterstock Tak przygotowana pierś z kurczaka jest soczysta i aromatyczna dzięki dodatkom z charakterem
łatwy
25 min
4

Kurczak piccata to pyszne i łatwe do przygotowania danie we włoskim stylu. Idealne na odświętne okazje i na co dzień. Neutralne w smaku mięso kurczaka nabiera charakteru dzięki dodatkowi kaparów i soku z cytryny.

SKŁADNIKI

  • podwójna pierś z kurczaka (ok .500 g)
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 100 g śmietanki 30%
  • 4 łyżki kaparów w zalewie
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie świeża pietruszka do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś pokroić na cienkie plastry (jak na kotlety do panierowania) i delikatnie rozbić tłuczkiem na grubość ok. 1 cm.
  • Każdy kawałek kurczaka oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Następnie obtoczyć mięso w mące. Na patelni rozpuścić masło i usmażyć kotlety na złoty kolor, ok.2-3 minuty z każdej strony.
  • Usmażone mięso zdjąć na osobny talerz, a na patelnię wlać białe wino. Kiedy zacznie się gotować, wymieszać porządnie, dodać śmietankę i kapary. Redukować sos na małym ogniu, aż zgęstnieje i stanie się gładki. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny. W tym momencie należy spróbować sosu i ewentualnie doprawić do smaku (solą, pieprzem lub większą ilością soku z cytryny).
  • Do zredukowanego sosu ponownie dodać kurczaka i podgrzewać jeszcze przez 2-3 minuty.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Zobacz nasz inny przepis na pierś z kurczaka

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej