Sekret soczystego schabu na święta. Robotę robi tajny składnik

2025-12-18 4:13

Na świątecznym stole w Boże Narodzenie powinien pojawić się schab. W tym roku warto przygotować go nieco inaczej. Schab marynowany w czarnej herbacie jest pyszny, a po upieczeniu pozostaje soczysty. Długie leżakowanie w marynacie z czarnej herbaty sprawia, że mięso zyskuje wyborny smak. Poznajcie prosty przepis na przepyszny i aromatyczny schab marynowany w czarnej herbacie.

schab marynowany w czarnej herbacie

i

Autor: .ai Generator/ Shutterstock Ten schab zawsze wychodzi i jest soczysty. Za jego smak odpowiada genialna marynata.
łatwy
30 min
8

Dieta bezglutenowa

Czy można marynować schab w czarnej herbacie?

Schab wieprzowy sprawdza się zawsze i tradycyjnie piecze się go na święta Bożego Narodzenia. Aby uniknąć wysuszenia mięsa i nadać mu wyjątkowy smak, warto spróbować nietypowej marynaty na bazie czarnej herbaty. Taniny zawarte w herbacie nie tylko zmiękczają mięso, ale także sprawiają, że pozostaje ono soczyste i aromatyczne po upieczeniu.

Jaką herbatę wybrać do marynaty do schabu?

W tym przepisie schab marynuje się w mieszance wody, przypraw i czarnej herbaty. Którą wybrać? Najlepiej sprawdzą się takie odmiany czarnej herbaty, jak:

  • English Breakfast – to czarna herbata, która dobrze komponuje się z wieprzowiną, dodając subtelnej goryczki.
  • Assam – charakteryzuje się intensywnym smakiem, skutecznie zmiękcza mięso i nadaje mu głębokiego aromatu.
    Darjeeling – lżejsza w smaku, sprawdzi się, jeśli preferujesz delikatniejszy schab.
    Earl Grey – może być użyta, ale należy uważać, ponieważ jej bergamotkowy aromat jest intensywny i może zdominować smak mięsa.

Jakich herbat nie używać do marynaty do schabu? Unikaj herbat zielonych i białych, ponieważ zawierają zbyt mało tanin, aby skutecznie zmiękczyć mięso. Nie zaleca się również używania herbat aromatyzowanych (owocowych, kwiatowych, z przyprawami), gdyż mogą one niekorzystnie wpłynąć na smak pieczonego schabu.

Jak zrobić schab marynowany w czarnej herbacie?

Przepis na pyszny i soczysty schab marynowany w czarnej herbacie na święta Bożego Narodzenia nie jest trudny. Kluczem do sukcesu jest odpowiednio długie marynowanie. Mięso powinno leżakować w mieszance wody, czarnej herbaty i przypraw przez co najmniej 12 godzin, a najlepiej całą dobę. Dzięki temu taniny będą miały czas, aby zadziałać na włókna mięsa, zapewniając mu kruchość i soczystość.

Jak więc zrobić aromatyczny schab w marynacie z czarnej herbaty? Tę znakomitą domową wędlinę na Boże Narodzenie może zrobić każdy. To łatwe i szybkie zadanie.

  • 1. krok – przygotowanie marynaty do schabu z czarnej herbaty
  • 2. krok – zamarynowanie schabu w czarnej herbacie
  • 3. krok – wstawienie marynowanego schabu do lodówki na 12 godzin
  • 4. krok – natarcie schabu przyprawami i czarną herbatą
  • 5. krok – upieczenie schabu marynowanego w czarnej herbacie w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 1 kg schabu bez kości
  • 15 g czarnej herbaty
  • sól, pieprz
  • Marynata:
  • 2 l wody
  • 10 g czarnej herbaty
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka wlać 2 litry wody. Włożyć czarną herbatę – w torebkach lub zaparzaczu. Dodać czarny pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować.
  • Garnek zestawić z ognia. Wyjąć herbatę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić do ostygnięcia.
  • Do ostudzonej marynaty włożyć schab i przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na minimum 12 godzin lub dłużej.
  • Schab wyjąć z marynaty i przełożyć do formy do zapiekania. Doprawić solą i pieprzem. Natrzeć czarną herbatą.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C i piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec 40 minut.
  • Kiedy czas pieczenia się skończy, pozostawić upieczony schab w piekarniku 15 minut. Następnie wyjąć, odstawić do całkowitego ostygnięcia i wstawić do lodówki.
  • Podawać jako wędlinę podczas świąt Bożego Narodzenia.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...