Sekret soczystego schabu na święta. Robotę robi tajny składnik
Na świątecznym stole w Boże Narodzenie powinien pojawić się schab. W tym roku warto przygotować go nieco inaczej. Schab marynowany w czarnej herbacie jest pyszny, a po upieczeniu pozostaje soczysty. Długie leżakowanie w marynacie z czarnej herbaty sprawia, że mięso zyskuje wyborny smak. Poznajcie prosty przepis na przepyszny i aromatyczny schab marynowany w czarnej herbacie.
i
Dieta bezglutenowa
Czy można marynować schab w czarnej herbacie?
Schab wieprzowy sprawdza się zawsze i tradycyjnie piecze się go na święta Bożego Narodzenia. Aby uniknąć wysuszenia mięsa i nadać mu wyjątkowy smak, warto spróbować nietypowej marynaty na bazie czarnej herbaty. Taniny zawarte w herbacie nie tylko zmiękczają mięso, ale także sprawiają, że pozostaje ono soczyste i aromatyczne po upieczeniu.
Jaką herbatę wybrać do marynaty do schabu?
W tym przepisie schab marynuje się w mieszance wody, przypraw i czarnej herbaty. Którą wybrać? Najlepiej sprawdzą się takie odmiany czarnej herbaty, jak:
- English Breakfast – to czarna herbata, która dobrze komponuje się z wieprzowiną, dodając subtelnej goryczki.
- Assam – charakteryzuje się intensywnym smakiem, skutecznie zmiękcza mięso i nadaje mu głębokiego aromatu.
Darjeeling – lżejsza w smaku, sprawdzi się, jeśli preferujesz delikatniejszy schab.
Earl Grey – może być użyta, ale należy uważać, ponieważ jej bergamotkowy aromat jest intensywny i może zdominować smak mięsa.
Jakich herbat nie używać do marynaty do schabu? Unikaj herbat zielonych i białych, ponieważ zawierają zbyt mało tanin, aby skutecznie zmiękczyć mięso. Nie zaleca się również używania herbat aromatyzowanych (owocowych, kwiatowych, z przyprawami), gdyż mogą one niekorzystnie wpłynąć na smak pieczonego schabu.
Jak zrobić schab marynowany w czarnej herbacie?
Przepis na pyszny i soczysty schab marynowany w czarnej herbacie na święta Bożego Narodzenia nie jest trudny. Kluczem do sukcesu jest odpowiednio długie marynowanie. Mięso powinno leżakować w mieszance wody, czarnej herbaty i przypraw przez co najmniej 12 godzin, a najlepiej całą dobę. Dzięki temu taniny będą miały czas, aby zadziałać na włókna mięsa, zapewniając mu kruchość i soczystość.
Jak więc zrobić aromatyczny schab w marynacie z czarnej herbaty? Tę znakomitą domową wędlinę na Boże Narodzenie może zrobić każdy. To łatwe i szybkie zadanie.
- 1. krok – przygotowanie marynaty do schabu z czarnej herbaty
- 2. krok – zamarynowanie schabu w czarnej herbacie
- 3. krok – wstawienie marynowanego schabu do lodówki na 12 godzin
- 4. krok – natarcie schabu przyprawami i czarną herbatą
- 5. krok – upieczenie schabu marynowanego w czarnej herbacie w piekarniku
SKŁADNIKI
- 1 kg schabu bez kości
- 15 g czarnej herbaty
- sól, pieprz
- Marynata:
- 2 l wody
- 10 g czarnej herbaty
- 5 ząbków czosnku
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka wlać 2 litry wody. Włożyć czarną herbatę – w torebkach lub zaparzaczu. Dodać czarny pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować.
- Garnek zestawić z ognia. Wyjąć herbatę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić do ostygnięcia.
- Do ostudzonej marynaty włożyć schab i przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na minimum 12 godzin lub dłużej.
- Schab wyjąć z marynaty i przełożyć do formy do zapiekania. Doprawić solą i pieprzem. Natrzeć czarną herbatą.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C i piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec 40 minut.
- Kiedy czas pieczenia się skończy, pozostawić upieczony schab w piekarniku 15 minut. Następnie wyjąć, odstawić do całkowitego ostygnięcia i wstawić do lodówki.
- Podawać jako wędlinę podczas świąt Bożego Narodzenia.