Kurczak muamba - angolski sposób na najlepszy gulasz z kurczaka

Kurczak muamba - angolski sposób na najlepszy gulasz z kurczaka
Autor: Shutterstock Kurczak muamba czyli Muamba De Galinha
łatwy
50 min
6

Dieta bezglutenowa

Muamba De Galinha to smaczne, niesamowicie aromatyczne i niezwykle sycące danie rodem z Angoli, gdzie stało się daniem narodowym, choć jest bardzo popularne jest w całej Środkowej Afryce. Ponieważ jednym z podstawowych składników dania jest cieszący się złą sławą olej palmowy, warto zadać sobie nieco trudu i znaleźć taki z certyfikowanych upraw. Można go również zastąpić olejem rzepakowym, choć wtedy nie uzyska się smaku kurczaka muamba znanego w Afryce.

Z czym podawać kurczaka muamba?

Muamba De Galinha tradycyjnie podawany jest z kasza kukurydzianą. Możemy ją jednak zastąpić innym dodatkiem, świetnie smakuje z ryżem, a także z kasza bulgur. Świeża biała bułka, którą możemy namoczyć w aromatycznym sosie to również dobra opcja.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg elementów z kurczaka
  • 0,5 cytryny
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki wędzonej mielonej papryki
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki oleju palmowego
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 ostra czerwona papryczka
  • 0,5 kg dyni piżmowej
  • 0,5 kg okry
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka umyć, podzielić na kawałki (jeśli mamy całą tuszkę) i obficie spryskać sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.
  • Następnie dodać aromatyczne przyprawy: tymianek, wędzoną paprykę, biały pieprz, przyprawę do kurczaka i czosnek, posolić.
  • Wymieszać dokładnie kurczaka, aby dobrze pokrył się przyprawami. Odstawić na godzinę.
  • Czosnek i cebulę obrać i posiekać, dynię obrać i pokroić w dużą kostkę, okrę pokroić na połówki, pomidory na ćwiartki.
  • Na duże patelni mocno rozgrzać oba rodzaje oleju i obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron na mocno rumiano.
  • Dodać posiekany czosnek i ostrą papryczkę, a po minucie dodać cebulę i pomidory. Gdy cebula się zeszkli, zalać gulasz bulionem i dodać dynię.
  • Dusić około 20-30 minut, aż sos stanie się gęsty i aksamitny, na koniec dodać okrę i gotować jeszcze 5 minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej