Kurczak muamba - angolski sposób na najlepszy gulasz z kurczaka

Kurczak muamba - angolski sposób na najlepszy gulasz z kurczaka
Autor: Shutterstock Kurczak muamba czyli Muamba De Galinha
łatwy
50 min
6

Dieta bezglutenowa

Muamba De Galinha to smaczne, niesamowicie aromatyczne i niezwykle sycące danie rodem z Angoli, gdzie stało się daniem narodowym, choć jest bardzo popularne jest w całej Środkowej Afryce. Ponieważ jednym z podstawowych składników dania jest cieszący się złą sławą olej palmowy, warto zadać sobie nieco trudu i znaleźć taki z certyfikowanych upraw. Można go również zastąpić olejem rzepakowym, choć wtedy nie uzyska się smaku kurczaka muamba znanego w Afryce.

Z czym podawać kurczaka muamba?

Muamba De Galinha tradycyjnie podawany jest z kasza kukurydzianą. Możemy ją jednak zastąpić innym dodatkiem, świetnie smakuje z ryżem, a także z kasza bulgur. Świeża biała bułka, którą możemy namoczyć w aromatycznym sosie to również dobra opcja.

Składniki

1,5 kg elementów z kurczaka

0,5 cytryny

1 łyżeczka białego pieprzu

1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku

0,5 łyżeczki suszonego tymianku

1 łyżeczka soli

0,5 łyżeczki wędzonej mielonej papryki

0,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka

4 łyżki oleju rzepakowego

4 łyżki oleju palmowego

3 cebule

3 ząbki czosnku

2 pomidory

1 ostra czerwona papryczka

0,5 kg dyni piżmowej

0,5 kg okry

2 szklanki bulionu drobiowego

sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kurczaka umyć, podzielić na kawałki (jeśli mamy całą tuszkę) i obficie spryskać sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.

Następnie dodać aromatyczne przyprawy: tymianek, wędzoną paprykę, biały pieprz, przyprawę do kurczaka i czosnek, posolić.

Wymieszać dokładnie kurczaka, aby dobrze pokrył się przyprawami. Odstawić na godzinę.

Czosnek i cebulę obrać i posiekać, dynię obrać i pokroić w dużą kostkę, okrę pokroić na połówki, pomidory na ćwiartki.

Na duże patelni mocno rozgrzać oba rodzaje oleju i obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron na mocno rumiano.

Dodać posiekany czosnek i ostrą papryczkę, a po minucie dodać cebulę i pomidory. Gdy cebula się zeszkli, zalać gulasz bulionem i dodać dynię.

Dusić około 20-30 minut, aż sos stanie się gęsty i aksamitny, na koniec dodać okrę i gotować jeszcze 5 minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z ...

więcej