Kurczak muamba - angolski sposób na najlepszy gulasz z kurczaka
2021-11-04
łatwy
50 min
6
Dieta bezglutenowa
Muamba De Galinha to smaczne, niesamowicie aromatyczne i niezwykle sycące danie rodem z Angoli, gdzie stało się daniem narodowym, choć jest bardzo popularne jest w całej Środkowej Afryce. Ponieważ jednym z podstawowych składników dania jest cieszący się złą sławą olej palmowy, warto zadać sobie nieco trudu i znaleźć taki z certyfikowanych upraw. Można go również zastąpić olejem rzepakowym, choć wtedy nie uzyska się smaku kurczaka muamba znanego w Afryce.
Z czym podawać kurczaka muamba?
Muamba De Galinha tradycyjnie podawany jest z kasza kukurydzianą. Możemy ją jednak zastąpić innym dodatkiem, świetnie smakuje z ryżem, a także z kasza bulgur. Świeża biała bułka, którą możemy namoczyć w aromatycznym sosie to również dobra opcja.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg elementów z kurczaka
- 0,5 cytryny
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- 1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki wędzonej mielonej papryki
- 0,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 4 łyżki oleju palmowego
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 1 ostra czerwona papryczka
- 0,5 kg dyni piżmowej
- 0,5 kg okry
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka umyć, podzielić na kawałki (jeśli mamy całą tuszkę) i obficie spryskać sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.
- Następnie dodać aromatyczne przyprawy: tymianek, wędzoną paprykę, biały pieprz, przyprawę do kurczaka i czosnek, posolić.
- Wymieszać dokładnie kurczaka, aby dobrze pokrył się przyprawami. Odstawić na godzinę.
- Czosnek i cebulę obrać i posiekać, dynię obrać i pokroić w dużą kostkę, okrę pokroić na połówki, pomidory na ćwiartki.
- Na duże patelni mocno rozgrzać oba rodzaje oleju i obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron na mocno rumiano.
- Dodać posiekany czosnek i ostrą papryczkę, a po minucie dodać cebulę i pomidory. Gdy cebula się zeszkli, zalać gulasz bulionem i dodać dynię.
- Dusić około 20-30 minut, aż sos stanie się gęsty i aksamitny, na koniec dodać okrę i gotować jeszcze 5 minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne