Kroję, panieruję i smażę. Rodzina przepada za tymi soczystymi kotletami z indyka
Co można zrobić na obiad z fileta z indyka? W całym internecie nie ma łatwiejszego przepisu niż ten. Miękkie i soczyste kolety z indyka to propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Ich przygotowanie jest banalnie łatwe i błyskawiczne. Wystarczy kilka produktów, aby przyrządzić obłędny posiłek na bogato. Przekonajcie się sami. Wybierzcie prosty i sprawdzony przepis na miękkie i soczyste kotlety z indyka.
Czy kotlety z indyka są zdrowe?
Lekarze i dietetycy od lat powtarzają, że należy ograniczyć spożycie czerwonego mięsa i zastąpić je drobiem. Oprócz kurczaków warto wprowadzić do diety mięso z indyka. Można je piec, smażyć, dusić i gotować. W każdej wersji smakuje znakomicie.
Pierś indycza wyróżnia się nie tylko pysznym smakiem, ale i niską zawartością tłuszczu. Jest bogata w białko, witaminy z grupy B oraz selen, który ma działanie przeciwutleniające. To niskokaloryczne mięso, które idealnie sprawdzi się podczas diety odchudzającej.
Jak zrobić dobre kotlety z indyka?
Kotlety z indyka, które bez trudu można przyrządzić według tego prostego przepisu, są miękkie i soczyste. Przepis nie jest trudny, a czas przygotowania nie wymaga długich godzin w kuchni. Mięsa nie trzeba wcześniej moczyć, ani marynować. Dzięki temu przygotowanie obiadu z filetem z indyka w roli głównej jest jeszcze szybsze. Sekretem ich smaku są odpowiednio dobrane przyprawy, które pysznie podkręcają smak mięsa.
Jak zrobić soczystego indyka na patelni? Obłędnie miękkie kotlety z piersi indyka robi się w krótkim czasie. Aby osiągnąć najlepszy efekt smakowy, należy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie.
- 1. krok – wymieszanie wszystkich przypraw
- 2. krok – pokrojenie piersi indyka na cienkie plastry, rozbicie ich tłuczkiem i doprawienie
- 3. krok – panierowanie kotletów w jajku i mące z dodatkiem sezamu
- 4. krok – usmażenie kotletów z indyka na maśle klarowanym na patelni
W tym przepisie miękkie i soczyste kotlety smaży się na patelni, ale można upiec je w piekarniku. Mięso należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do pieca nagrzanego do 200 stopni C. Czas pieczenia wynosi około 20 minut.
Jak podawać kotlety z indyka?
Zachwycające miękkością i soczystością kotlety z piersi indyka to dobry pomysł na szybki obiad. Aby posiłek był bardziej sycący, należy podać je z dodatkami. Kotlety świetnie smakują z ziemniakami pieczonymi lub z wody. Świetnie komponują się z ryżem i kaszą. Uzupełnieniem obiadu są domowe surówki. Można przygotować klasycznego coleslawa, surówkę z kapusty kiszonej lub sałatkę z pomidorów.
SKŁADNIKI
- 500 g piersi indyka
- 2 jajka
- 50 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka sezamu
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz
- masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki wsypać słodką paprykę, kolendrę, czosnek, sól i pieprz. Wymieszać.
- Filet z indyka pokroić na plastry i delikatnie rozbić tłuczkiem. Kotlety doprawić z obu stron mieszanką przypraw.
- Do głębokiego talerza wbić jajka i roztrzepać. Na płaski talerz wysypać mąkę i sezam. Wymieszać.
- Kotlety zanurzać w jajkach, a następnie obtoczyć w mące z sezamem.
- Na patelni rozgrzać masło klarowane i smażyć na nim kotlety po około 4 minut z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Usmażone kotlety przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na obiad z ziemniakami i kolorową surówką.