Kotlety drobiowe w paprykowej panierce - pokocha je cała rodzina
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kotlety drobiowe w paprykowej panierce uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Kotlety są mięciutkie i soczyste, paprykowa panierka dodaje piersi z kurczaka charakteru, ale nie jest ostra. Tak przygotowane kotlety to smakowite i niedrogie danie.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 650 g piersi z kurczaka
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3 żółtka jajek
- 3 łyżki oleju + olej do smażenia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, płaska łyżeczka soli, po sporej szczypcie pieprzu i chili
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś z kurczaka pokrój w poprzek na płaskie kotlety. Postaraj się, by każdy kawałek był mniej więcej tej samej grubości.
- Kotleciki lekko rozbij tłuczkiem przez pergamin. Dzięki temu każdy kawałek mięsa miał podobną grubość, czyli około 1 cm.
- W szerszej misce wymieszaj wszystkie składniki panierki/marynaty: 4 łyżki skrobi ziemniaczanej, 3 żółtka jajek, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki ulubionego oleju np. ryżowego lub z pestek winogron, 2 ząbki czosnku - obrane i przepuszczone przez praskę. Dodaj przyprawy i bardzo dokładnie wymieszaj
- W tak przygotowanej marynacie zanurzaj kawałki piersi z kurczaka. Kotleciki można smażyć od razu, ale będą jeszcze smaczniejsze, gdy choć przez godzinę poleżą w przyprawach
- Rozgrzej na patelni około sześć łyżek oleju do smażenia. Tłuszcz powinien całkowicie przykryć całą powierzchnię patelni.
- Zanim zaczniesz smażyć kotlety, sprawdź, czy są dokładnie oblepione marynatą z obu stron.
- Smaż z obu stron na rumiano. Uważaj, by kotleciki nie przypaliły się, w razie potrzeby zmniejsz moc palnika. Kotlety powinny się smażyć się po około dwie minuty z każdej strony.