Klopsiki jak z IKEI: przepis na szwedzkie klopsiki

2020-04-22
Klopsiki jak z IKEI: przepis na szwedzkie klopsiki
Autor: thinkstockphotos.com Tradycyjne szwedzkie klopsiki serwuje się z konfiturą z żurawiny albo borówki brusznicy
łatwy
25 min
4

Klopsiki podawane w restauracji IKEA można kupić także w sklepie tej samej marki. Jeśli jednak do centrum handlowego Ci nie po drodze, możesz pokusić się o samodzielne zrobienie klopsików szwedzkich z mięsa mielonego - tzw. kottbullar.

Składniki

50 dag mięsa mielonego - najlepiej wieprzowo-wołowego lub tylko wieprzowego

1 sucha kajzerka lub 80 g bułki tartej

1 duże jajko od kury zielononóżki

200 ml mleka 2%

1 cebula drobno posiekana

1 łyżka posiekanego drobno koperku lub natki pietruszki

szczypta mielonej kolendry

sól

pieprz czarny mielony

oliwa z oliwek do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mięso przygotowujemy jak na kotlety mielone, czyli łączymy z bułką tartą, jajkiem, mlekiem i cebulą.

Dodajemy koperek, kolendrę, sól i pieprz. Zagniatamy na gładką masę. Formujemy kuleczki.

Klopsiki można albo najpierw ugotować (ok. 30 minut, najlepiej ugotować je w rosole ze świeżych warzyw), a później obsmażyć na oliwie z oliwek, albo od razu usmażyć.

Ugotowanie klopsików jest bardziej pracochłonne, jednak doda im to soczystości. Osoby, które nie mogą jeść potraw smażonych, mogą zjeść klopsiki ugotowane prosto z wody czy rosołu.

Szwedzie klopsiki podawaj tak samo jak przyrządzane są w IKEI, czyli z żurawiną, gęstym sosem i chrupiącymi frytkami lub puree z ziemniaków.