Klopsiki jak z IKEI: przepis na szwedzkie klopsiki

2021-03-29
Klopsiki jak z IKEI: przepis na szwedzkie klopsiki
Autor: thinkstockphotos.com Tradycyjne szwedzkie klopsiki serwuje się z konfiturą z żurawiny albo borówki brusznicy
łatwy
25 min
4

Klopsiki podawane w restauracji IKEA można kupić także w sklepie tej samej marki. Jeśli jednak do centrum handlowego Ci nie po drodze, możesz pokusić się o samodzielne zrobienie klopsików szwedzkich z mięsa mielonego - tzw. kottbullar.

SKŁADNIKI

  • 50 dag mięsa mielonego - najlepiej wieprzowo-wołowego lub tylko wieprzowego
  • 1 sucha kajzerka lub 80 g bułki tartej
  • 1 duże jajko od kury zielononóżki
  • 200 ml mleka 2%
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 łyżka posiekanego drobno koperku lub natki pietruszki
  • szczypta mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • oliwa z oliwek do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso przygotowujemy jak na kotlety mielone, czyli łączymy z bułką tartą, jajkiem, mlekiem i cebulą.
  • Dodajemy koperek, kolendrę, sól i pieprz. Zagniatamy na gładką masę. Formujemy kuleczki.
  • Klopsiki można albo najpierw ugotować (ok. 30 minut, najlepiej ugotować je w rosole ze świeżych warzyw), a później obsmażyć na oliwie z oliwek, albo od razu usmażyć.
  • Ugotowanie klopsików jest bardziej pracochłonne, jednak doda im to soczystości. Osoby, które nie mogą jeść potraw smażonych, mogą zjeść klopsiki ugotowane prosto z wody czy rosołu.
  • Szwedzie klopsiki podawaj tak samo jak przyrządzane są w IKEI, czyli z żurawiną, gęstym sosem i chrupiącymi frytkami lub puree z ziemniaków.