Klopsiki jak z IKEI: przepis na szwedzkie klopsiki
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Klopsiki podawane w restauracji IKEA można kupić także w sklepie tej samej marki. Jeśli jednak do centrum handlowego Ci nie po drodze, możesz pokusić się o samodzielne zrobienie klopsików szwedzkich z mięsa mielonego - tzw. kottbullar.
Więcej przepisów na klopsiki:
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 50 dag mięsa mielonego - najlepiej wieprzowo-wołowego lub tylko wieprzowego
- 1 sucha kajzerka lub 80 g bułki tartej
- 1 duże jajko od kury zielononóżki
- 200 ml mleka 2%
- 1 cebula drobno posiekana
- 1 łyżka posiekanego drobno koperku lub natki pietruszki
- szczypta mielonej kolendry
- sól
- pieprz czarny mielony
- oliwa z oliwek do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso przygotowujemy jak na kotlety mielone, czyli łączymy z bułką tartą, jajkiem, mlekiem i cebulą.
- Dodajemy koperek, kolendrę, sól i pieprz. Zagniatamy na gładką masę. Formujemy kuleczki.
- Klopsiki można albo najpierw ugotować (ok. 30 minut, najlepiej ugotować je w rosole ze świeżych warzyw), a później obsmażyć na oliwie z oliwek, albo od razu usmażyć.
- Ugotowanie klopsików jest bardziej pracochłonne, jednak doda im to soczystości. Osoby, które nie mogą jeść potraw smażonych, mogą zjeść klopsiki ugotowane prosto z wody czy rosołu.
- Szwedzie klopsiki podawaj tak samo jak przyrządzane są w IKEI, czyli z żurawiną, gęstym sosem i chrupiącymi frytkami lub puree z ziemniaków.