Klopsiki Albóndigas. Delikatne mięsne kulki w oryginalnym sosie

klopsiki Albóndigas.jpg
Autor: Shutterstock Klopsiki Albóndigas obowiązkowo podaje się z aromatycznym sosem pomidorowym.
łatwy
45 min
4

Klopsiki Albóndigas to propozycja na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny. Jest to danie, które jest niezwykle popularne w Hiszpanii i Meksyku. Klopsiki podaje się z zupą lub gulaszem. Potrawa jest sycąca i łatwa do zrobienia. Poznajcie przepis na obłędne klopsiki Albóndigas w sosie pomidorowym.

Skąd pochodzi przepis na klopsiki Albóndigas?

Te pyszne klopsiki z mięsa mielonego to tradycyjne danie, które uwielbiają mieszkańcy Hiszpanii i Meksyku. Pochodzenie receptury nie jest dokładnie znane, ale krąży mnóstwo teorii na ten temat. Jedno jest jednak pewne. Przepis na Albóndigas znany jest od setek lat i cieszy się popularnością w wielu krajach na całym świecie.

Jak zrobić klopsiki Albóndigas?

Przepis na klopsiki jest łatwy, ale na ich przygotowanie warto mieć nieco więcej czasu. Najpierw należy roztopić masło i wymieszać je z mąką i mlekiem. Po lekkim ostudzeniu dodaje się mięso mielone, przyprawy i pozostałe składniki, z których wyrabia się zwartą masę. Kolejnym krokiem jest uformowanie klopsików i usmażenie ich na patelni. Następnie przyrządza się sos na bazie pomidorów, cebuli i marchewki z dodatkiem bulionu drobiowego i białego wytrawnego wina. Do zblendowego na gładko sosu włada się klopsiki i dusi około 20 minut.

Z czym podawać klopsiki Albóndigas?

Przepis na pyszne i aromatyczne klopsiki Albóndigas to propozycja na pyszny rodzinny obiad. Danie zawróci w niejednym kubku smakowym. Dzięki temu, że jest łatwe, a składniki są łatwo dostępne, można je robić przez cały rok bez względu na okazję. Klopsiki pysznie łączą się z ziemniakami, makaronami i ryżem. Albóndigas to również pomysł na przekąskę. Właśnie w ten sposób podaje się je w Hiszpanii. Są jednym z elementów popularnych tapas.

SKŁADNIKI

  • Klopsiki:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka wytrawnego białego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia

  • sos:
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 pomidory
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować klopsiki. W rondelku roztopić masło i wsypać mąkę. Energicznie wymieszać, aby nie powstały grudki. Wlać mleko i gotować, aż składniki staną się gęste. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie przelać do miski.
  • Dodać mięso mielone, natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbić jajka i wlać wino. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dokładnie wymieszać, przykryć miskę i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Z mięsa formować kulki wielkości mandarynki, oprószyć mąką pszenną i układać na desce.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej klopsiki z każdej strony, aż staną się rumiane. Przełożyć na deskę lub talerz.
  • Przygotować sos. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę, usuwając szypułki.
  • W ganku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę.
  • Dodać pomidory i startą na tarce marchewkę. Doprawić papryką, solą i pieprzem. Gotować na średnim ogniu, aż sos nieco zgęstnieje.
  • Wsypać mąkę i wlać wino. Wymieszać i gotować około 5 minut. Sos zmiksować na gładko, a następnie wlać bulion warzywny i zagotować.
  • Do garnka włożyć usmażone klopsiki i dusić na średnim ogniu około 15 minut. Zdjąć pokrywkę i gotować około 5 minut. Pod koniec wsypać natkę pietruszki.
  • Podawać od razu z ziemniakami lub ryżem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej